{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radnici dobojskog "Trudbenika" stupili u generalni štrajk

S
SRNA
5.6.2015. u 10:43
0
2
Radnici dobojskog "Trudbenika" stupili u generalni štrajk
0
Radnici dobojskog "Trudbenika" stupili u generalni štrajk
Foto: SRNA
Radnici Fabrike "Trudbenik" iz Doboja stupili su jutros u generalni štrajk, jer uprava nije ispoštovala dogovor o redovnoj isplati plata, uvezivanju radnog staža, pitanju zdravstvenog osiguranja, redovnoj isplati za prevoz, nabavci HTZ odjeće i obezbjeđivanju posla za sve radnike, rekao je predsjednik Štrajkačkog odbora Predrag Jorgić.
Predstavnici Štrajkačkog odbora, nakon jutrošnjeg neuspješnog sastanka sa predstavnicima Uprave, zahtijevaju cjelokupnu isplatu sada već 17 zaostalih plata, jer, kako navode, "posla ima, ali ne znaju gdje pare odlaze".

Jorgić za loše stanje u Fabrici kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik"
tereti sumnjivo poslovanje sestrinskih preduzeća "Energy" i "Kompair", koje dovodi u vezu sa većinskim vlasnikom Perom Bukejlovićem.

Direktor "Trudbenika" Luka Miloš nije komentarisao jutrošnju obustavu rada.

Radnici su u generalni štrajk stupili 9. februara, zahtijevajući da im bude isplaćeno tada 15 zaostalih plata i doprinosa, da se nađe rješenje za povezivanje osam i po godina radnog staža i da im se omoguće bolji uslovi rada.Štrajk je obustavljen krajem marta, nakon što su Štrajkački odbor i Uprava sklopili načelan dogovor da radnicima bude isplaćena majska plata, 60 posto aprilske, te da se preostali zaostaci isplaćuju u mjesečnim tranšama.

Isplata po osnovu zaostalih potraživanja radnicima, koja iznose oko 6,9 miliona KM, dijelom bi se realizovala i prodajom dijela nepotrebnog zemljišta u vlasništvu "Trudbenika".

Dogovor je podrazumijevao i potpisivanje rješenja o većinskom sindikatu koji djeluje u "Trudbeniku".

Jorgić je naveo da "Trudbenik" trenutno zapošljava oko 115 radnika, od kojih je dvadesetak duži vremenski period na prinudnom čekanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: