Položili cvijeće
6

Radnici BHRT-a 72. godišnjicu rada dočekuju u agoniji: Ne možemo ovjeriti knjižice, radimo pod stresom

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Članovi Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u položili su danas cvijeće na memorijalnu ploču u prizemlju RTV zgrade ubijenim kolegama koji su stradali tokom rata samo zbog toga što su radili svoj posao.

Cvijeće je položeno povodom obilježavanja godišnjice rada i postojanja BHRT-a. Na ploči se nalazi 39 imena radnika koji su poginuli u periodu 1992.-1995.

Minutom šutnje sadašnji radnici BHRT-a prisjetili su se svojih kolega i odali im počast. Elvis Čengić, izvršni sekretar ovog Sindikata, kazao je kako nikada neće zaboraviti kolege koji su poginuli u prethodnom ratu i dali živote za slobodu medija, slobodu grada i države.

"Nažalost, ovu 72. godišnjicu dočekujemo u katastrofalnom stanju. Radnici BHRT-a ne mogu ovjeriti knjižice zbog neriješenog pitanja finansiranja. Nemamo uplaćene doprinose više od 20 mjeseci. Svi radimo pod stresom i neki od kolega su teško oboljeli. Nažalost, prisiljeni smo da o tome govorimo na ovaj dan, ali to je ogledalo naše države", rekao je Čengić za Klix.ba.

Istakao je kako radnici pripremaju proteste koje će održati ispred vladinih institucija zbog svih problema s kojima se javni BHRT servis suočava.

Ova godišnjica posebno je značajna za BH Radio1, koju obilježava u znak sjećanja na 10. april 1945. godine, kada se, četiri dana nakon što je Sarajevo oslobođeno od okupatora, uz pomoć zarobljene njemačke radiostanice prvi put oglasio Radio Sarajevo. Ovaj datum ubilježen je i kao početak rada Javnog RTV servisa u BiH.

Prve riječi u programu su bile "Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo", a izgovorio ih je Đorđe Lukić Cigo, prvi spiker i tehničar Radio Sarajeva koji je popravio uništenu radijsku opremu koju su za sobom ostavili okupatori. Televizija Sarajevo počinje emitovanje programa 1969. godine.

Uprkos teškoj finansijskoj situaciji, BHRT je pripremio specijalni cjelodnevni program kojim proslavlja 72. godišnjicu.