Pokrenut postupak
6

Radnici BBM-a još ne mogu do zlata u Bakovićima kod Fojnice, tražili pomoć nadležnih

Piše: Dž. Č.
Radnici BBM-a na ulici u Bakovićima (Foto: Klix.ba)
Radnici BBM-a na ulici u Bakovićima (Foto: Klix.ba)
Mještani Bakovića kod Fojnice i dalje radnicima sarajevske kompanije BBM ne dozvoljavaju nastavak detaljnih geoloških istraživanja zlata u ovom naselju. Nakon što su im nekoliko dana blokirali prilaz rudniku te postavljali eksere i fekalije na puteve, kompanija BBM odlučila je pokrenuti sudski postupak.

Kako saznajemo, kompanija BBM je upoznala nadležne instituticije o problemu, ali još niko nije reagovao.

"Mještani i dalje blokiraju puteve, tako da ništa ne radimo. Pozvali smo nadležne institucije da nam pomognu riješiti problem, ali uprkos svim dozvolama koje su nam dali za istraživanje, one ne čine ništa kako bi se deblokirao lokalni put u Bakovićima. BBM zbog toga trpi značajnu materijalnu štetu", kazao nam je Mirza Muratović, rukovodilac službe marketinga BBM-a.

Mještani Bakovića su u maju 2015. godine dali koncesiju i urbanističku saglasnost kompaniji BBM za istraživanje zlata. Kompanija je na osnovu toga od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije dobila odobrenje za detaljna geološka istraživanja rudnika. Međutim, nakon toga su se mještani počeli buniti da će im BBM istraživanjem ugroziti zdravlje i zagaditi vodu, zbog čega su tražili da se radovi pomjere 500 metara od njihovih kuća. Zatim su se bunili i kako BBM eksploatiše, a ne istražuje zlato.

"BBM je prinuđen da zaštitu svojih prava i interesa te naknadu materijalne štete potraži sudskim putem. Očigledno je da iza svega stoji politika, što nas ne zanima. Ovo će sve imati sudski epilog", govori nam Muratović.

Prije nekoliko dana, pored mještana, ni policajci PS Fojnica nisu dozvolili prilaz i zadržavanje na putu u Bakovićima radnicima BBM-a. Mještani su, prema Muratovićevim riječima, na jednom kamionu isjekli gume te put posipali svinjskim fekalijama i ekserima.

O problemu kompanije BBM upoznati su Srednjobosanski kanton, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, kao i Federalna industrijska inspekcija.

Podsjećanja radi, Bakovići su od 40-ih godina poznati po jednom od najvećih nalazišta zlata i srebra u ovom dijelu Evrope.