Traže plate
13

Radnici Autoprevoza iz Bosanske Gradiške od danas u štrajku

Piše: M. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radnici Autoprevoza iz Bosanske Gradiške od jutrosu su u štrajku. Vozačima koji su odlukom direktora o ukidanju svih linija od prošle sedmice ostali bez posla pridružili su se i zaposleni na autobuskoj stanici. Štrajkači traže isplatu tri zaostale plate i uplatu doprinosa od oktobra prošle godine.

Direktor preduzeća Milan Đukanović danas nije bio raspoložen za razgovor. Većinski vlasnik preduzeća Ostoja Bakić je poručio da se trenutno nalazi u Njemačkoj i da će se najvjerovatnije danas vratiti i razgovarati sa štrajkačima.

Bakić je vlasnik blizu 80 posto akcija ovog preduzeća.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u Autoprevozu Slaviša Babičić kaže da je sudbina svih zaposlenih, a posebno vozača, vrlo neizvjesna i da su prepušteni sami sebi.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Došli smo u najgoru situaciju do sada, direktor nama nije uplatio dvije, a sada ne uplaćuje ni treću platu. Mi ne vidimo nikakvu budućnost, nas je tu trideset i jedno i svi smo stupili u štrajk. Desetak radnika je već napustilo firmu u potrazi za drugim poslom. Mi nemamo više tu šta raditi, hoćemo samo da nam isplate naše plate pa da se razilazimo", kaže Babičić.

Prosječna plata vozača u Autoprevozu je do sada bila 600 maraka, s tim da im nije uplaćivana naknada za prekovremeni rad.

Odlukom direktora ukinuto je 90 linija ovog Autoprevoza, pod obrazloženjem da su nerentabilne. Predstavnici sindikata tvrde da je ovakvu odluku direktor donio bez ikakve najave i da se nije konsultovao ni s radnicima ni s Upravnim odborom.

Dio linija koje saobraćaju prema Banjoj Luci i okolnim selima od danas je preuzeo Pavlović tours iz Banje Luke.

Radnici za sada nisu blokirali ulaz u Autobusku stanicu, tako da autobusi drugih prevoznika nesmetano ulaze i primaju putnike.

Od štrajka, kako su rekli, neće odustati do ispunjenja zahtjeva.