BiH
1

Radnici ArcelorMittala Zenica protestvovali pred zgradom kompanije

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Više stotina radnika kompanije ArcelorMittal iz Zenice (AMZ) danas je održalo svoj prvi protestni skup nezadovoljstvo sa kojim žele ostvariti svoja prava regulisana ugovorima.

Pred kompanijom danas su održani dvosatni protesti na kojima je predsjednik Sindikata radnika Zuhdija Kapetanović pročitao zahtjeve te pozvao kompaniju na što hitnije ispunjenje zahtjeva.

"Danas smo donijeli odluku da krenemo sa protestima nezadovoljstva koje ćemo nastaviti i narednih dana sve dok Uprava ne prihvati naše zahtjeve ili nam nam ne ponudi neke pismene garancije sa ispunjenjem ovih zahtjeva", kazao je Kapetanović.

Sindikat radnika od kompanije ArcelorMittal kao prioritetni zahtjev traži da u pogonima radi 2.800 radnika kako je propisano socijalnim paketom koji je dio kupoprodajnog ugovora.

"U interesu nam je da se zaposle i invalidi rada, imamo veliku zloupotrebu anexa ugovora o radu, a regres nismo dobili petu godinu. Nadali smo se da će ove godine biti isplaćen, ali i pored toga što smo prošle godine ostvarili najbolju proizvodnju, regresi nisu isplaćeni", izjavio je Kapetanović.

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica jutros je napustio grad, a prema riječima Kapetanovića, protesti će se nastaviti sve dok Uprava ne odluči razgovarati i ponuditi konkretne poteze Sindikatu.

"Generalni direktor Kulkarni je napustio grad jutros, a zamijenio ga je vršilac dužnosti direktora Somadi. U narednom periodu će najvjerovatnije imenovati novog direktora, a mi ne možemo da čekamo. Bez obzira na te promjene, na Upravi je da što prije sjedne sa predstavnicima Sindikata radnika AMZ i da zajedno riješimo ove probleme", zaključio je Kapetanović.

Podršku današnjim protestima radnika ArcelorMittala Zenica dali su i predstavnici Sindikata osnovnog školskog obrazovanja, te predstavnici Sindikata metalaca Bosne i Hercegovine.