BiH
1

Radnici Air Francea neće da čuju za otkaze: Napali šefove i cijepali im odjeću

Klix.ba
Skupina revoltiranih zaposlenika kompanije Air France napala je dva šefa ove kompanije nakon što je firma najavila veliki plan restruktuiranja u kojem će otpustiti oko 2.900 ljudi. Flota Air Francea će se smanjiti za 14 aviona, a bit će ukinuti i određeni letovi.

Nekoliko stotina revoltiranih radnika kompanije Air France ušlo je u kancelarije kompanije prekinuvši sastanke nadležnih.

Među napadnutima je bio i pomoćnik direktora za ljudske potencijale Xavier Broseta, kojem je osiguranje pomoglo da se približi ogradi koju je preskočio, ali ostao i bez košulje.

Direktoru kompanije Air Francea u Orlyju, Pierreu Plissonnieru radnici su cijepali komade odjeće dok je pokušavao pobjeći.

Podsjećamo, firma Air France najavila je prve masovne otkaze još od 1990. godine nakon neuspješnih pregovora s pilotima od kojih je zatraženo da rade za manje plate kako bi se smanjilo postojano gomilanje gubitaka od 2011. godine. Posljednji put kad je kompanija pokušala uručiti masovne otkaze radnicima bilo je 1993. godine, kad su radnici sedmicama bili u štrajku, a tadašnji direktor Bernard Attali je dao otkaz.