Tuzla
0

Radnici 'Aide' ne odustaju od štrajka glađu

FENA
Radnici Fabrike obuće 'Aida' u Tuzli danas su stupili u generalni štrajk glađu, jer kako trvde ne postoji drugi načina da se konačno izbore za svoja prava.

Prema posljednjim informacijama kupac se ne obazire na štrajk nego u pisanoj formi oštro upozorava 450 uposlenika da odmah nastave sa proizvodnjom dogovorenih artikala ili će u protivnom već sutra odvesti repromaterijal iz fabrike.

I dok radnici 'Aide' štrajkom glađu nastoje natjerati menadžment firme da im isplati cijelu oktobarsku platu koja se u prosjeku kreće oko 250 KM, s druge strane direktor 'Aide' i kupac iz Slovenije donose kompromisno rješenje.

Kupac je spreman uplatiti dio sredstava za isplatu prvog dijela oktobarske plate, iako to nije njegova obaveza, s tim da radnici odmah nastave sa proizvodnjom i da ispoštuju ugovorne obaveze isporuke dogovorene količine obuće. Drugi dio isplate oktobarske plate bi ovisio o dinamici proizvodnje i shodno tome što bržem nadoknađivanju izgubljene proizvodnje u periodu obustave rada.

Radnici odbacuju i ovo rješenje, a kupac, kako se navodi, polako gubi strpljenje.

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici također je raspravljala o trenutnom stanju u 'Aidi' i odobrila 30.000 KM za kupovinu uglja za pogon Tuzla i Duboki potok, uplate struje, vode i drugih materijalnih troškova koji su uslov za nesmetano odvijanje proizvodnog procesa.