Kanton Sarajevo
101

Radnici Agencije Poslovnost ponovo pred Sudom: Rušite barikade, hoćemo na posao

Dž. L.
Radnici Agencije Poslovnost i danas su se okupili ispred Općinskog suda u Sarajevu kako bi iskazali nezadovoljstvo radom ove pravosudne ustanove koja već gotovo mjesec dana nije izvršila privremenu sudsku mjeru kojom je naređeno ukidanje barijera zbog kojih oni ne mogu normalno prići svojim kancelarijama.

Ovo su još jedni protesti u nizu pred zgradom Suda, a kako su radnici najavili, u narednim danima će se okupljati u izmijenjenim satnicama pred Općinskim sudom, Općinom Centar, Tužilaštvom i Vladom Kantona Sarajevo.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Na današnjim protestima su poručili da neće odustati sve dok se sudska mjera ne sprovede i dok im institucije ne osiguraju neometan i dostojanstven pristup radnim prostorijama.

"Izvršite rješenje, izvršite rješenje. Rušite barikade, hoćemo na posao", skandirali su danas radnici pred Sudom, držeći brojne transparente.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kao i na prethodnim protestima, radnici su izrazili ogorčenje jer su njihov vapaj čuli ljudi od Amerike do Austrije, ali ne i čelnici Općine Centar i Kantona Sarajevo od kojih su udaljeni svega stotinu metara.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Radnici agencije "Poslovnost" u prvim sedmicama su koristili merdevine da bi ušli u svoje poslovne kancelarije, odnosno zaobišli betonske barijere zbog kojih ne mogu prići firmi. Prošle sedmice merdevine su zamijenili skelom te se prema kancelarijama kreću uz rub fasade.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Podsjećamo, Općinski sud u Sarajevu je naložio kompaniji Brend još prije 20 dana da povuče zaštitare koji zabranjuju prolaz radnicima Agencije Poslovnost do njihovih radnih mjesta. S obzirom da se to nije desilo, ogorčeni radnici su izašli na ulice i ne namjeravaju odustati.