Sarajevo
35

Radnici Agencije Poslovnost konačno mogu u kancelarije, reagovala sudska policija

A. B.
Nakon nekoliko protesta pred Općinskim sudom u Sarajevu, radnicima Agencije Poslovnost na Skenderiji ponovo je omogućen neometan ulaz u prostorije ove kompanije.
Kako je za Klix.ba kazala jedna od uposlenica Agencije Poslovnost, rješenje koje je Općinski sud donio početkom septembra kojim je naloženo da im se obezbijedi neometan ulazak u zgradu i da se zaštitari uklone, tek je jučer provedena.

"Jučer je sudska policija došla s tim rješenjem i naložila je zaštitarima da se sklone i da nam omoguće da ulazimo u zgradu. Zaštitari su i dalje tu, ali nemamo problema, puštaju nas da ulazimo i neometano radimo", navela je uposlenica.

Međutim, kako je dodala, ono što je dodatni problem su betonske barijere koje teže nekoliko tona i koje su i dalje ispred ulaza i otežavaju prolaz. Pojasnila je da u odluci suda nije navedeno da se oni uklone.

"Odmah nakon tog pevog, naš advokat je poslao zahtjev za drugo rješenje i u sudu su nas odbili uz obrazloženje da prvo rješenje sadrži neometan prolaz što, dakle, podrazumijeva i blokove. Međutim, kako su naveli, to nije precizno navedeno i oni ne žele da sklone blokove. Ali prvo rješenje sadrži nesmetan ulaz i to se ne dešava i zato danas opet protestujemo pred sudom da se oni sklone i protestovat ćemo svaki dan", navela je.

Radnici Agencije Poslovnost danas ispred Općinskog suda u Sarajevu
Radnici Agencije Poslovnost danas ispred Općinskog suda u Sarajevu

Sagovornica je dodala da je najbitnije da je sada uposlenicima dozvoljen ulaz u prostorije Agencije Poslovnost, ali da im dodatno otežavaju betonski blokovi koji su velika prepreka za osobe s invaliditetom koji su također radnici ove kompanije.

"Nama je sada neometan rad, ali smo sada napravili improvizirani ulaz zbog tih prepreka jer se bojimo za naše kolege koje su invalidne osobe", poručila je uposlenica.

Podsjećamo, početkom septembra d prošle sedmice 80 radnika Agencije Poslovnost nisu mogli ući u svoje kancelarije. Betonske barikade težine nekoliko tona je postavila kompanija Brend d.o.o. koja je kupila zgradu prekoputa, a razlog je navodni imovinsko-pravni spor zbog 50 kvadrata.

Nakon toga je Općinski sud donio odluku da se zaštitari, koje je također postavila kompanija Brend d.o.o., uklone ispred ulaza kako bi radnici Agencije Poslovnost mogli ulaziti u njene prostorije.

Ipak, sudska policija nikada nije izašla na teren i sprovela odluku suda, čime su radnici bili prinuđeni tražiti alternativna rješenja i ulazili su u zgradu s druge strane penjući se uz merdevine, a kasnije skele.

To je izazvalo veliko nezadovoljstvo među uposlenicima pa su odlučili izaći na ulice i tražiti od nadležnih da se riješe njihovi problemi.

Organizovano je nekoliko protesta pred zgradom Općine Centar i Općinskim sudom, a kako su nam naveli iz Agencije Poslovnost, oni će svaki dan biti okupljeni na tom mjestu sve dok se ne uklone i betonske barijere.