{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radni susreti člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

S
24.4.2008. u 15:33
0
0
Radni susreti člana Predsjedništva BiH Željka Komšića
0
Radni susreti člana Predsjedništva BiH Željka Komšića
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je u odvojenim susretima razgovarao sa Christianom Schwartz-Schillingom, bivšim visokim predstavnikom Međunarodne zajednice u BiH, mons. Alessandrom D'Erricom, apostolskim nuncijem u BiH i Larsom Erikom Wingrenom, ambasadorom Kraljevine Švedske u BiH.
Razgovarano je o političkoj situaciji u BiH, o procesu euroatlanskih integracija, te o socijalnoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Wingren je kazao kako segregacija škola predstavlja veliki problem u BiH, te da školstvo, koje je veoma važno za reintegraciju društva, mora biti dovedeno u red.

Ovom prilikom pozvao je člana Predsjedništva BiH Komšića da učestvuje na "Tallberg Forumu 2008" koji će biti održan u Švedskoj u periodu od 25.-29. juna ove godine. Prema njegovim riječima, riječ o veoma važnom međunarodnom skupu koji okuplja oko 450 lidera iz cijelog svijeta i iz raznih sektora društva, čije su glavne teme razgovora izazovi i mogućnosti koji proizilaze iz globalne međuzavisnosti.

Predstojeća posjeta ministra vanjskih poslova Vatikana Dominiqua Mambertia Bosni i Hercegovini bila je povod sastanka člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sa apostolskim nuncijem u BiH, nadbiskupom Alessandro D'Erricom. Apostolski nuncij u BiH je kazao kako se nadbiskup Mamberti raduje susretu sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i dodao da je prestojeći susret samo nastavak srdačnih kontakata koji su uspostavljeni još za Komšićeve posjete Vatikanu.

Razgovarano je o potrebi primjene Temeljnog ugovora između BiH i Svete Stolice. Najavljeno je da će uskoro biti formirana Mješovita komisija za provođenje Temeljnog spozuma između BiH i Svete Stolice čime će se pokazati spremnost BiH za implementacijom potpisanog Sporazuma.

Apostolski nuncij u BiH naglasio je interes da i druge vjerske zajednice u BiH na sličan način reguliraju odnose sa Svetom Stolicom. Bilo je riječi i o evropskom integriranju naše države za što je obećana dalja velika podrška Svete Stolice.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: