|

Radni sastanci Harisa Silajdžića

Radni sastanci Harisa Silajdžića
0
F
FENA
4.12.2008. u 15:50
5
komentara
0

dijeljenja
Radni sastanci Harisa Silajdžića
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić sastao se danas u Londonu s ministricom za Evropsku uniju u Vladi Velike Britanije Caroline Flint i političkim direktorom za Evropu Timom Hitchensom.
Silajdžić je pozdravio inicijativu ministara vanjskih poslova Velike Britanije i Česke, vezano za angažman zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Silajdžić je tokom razgovora s Flint istakao je da je posebno potrebno pojačano angažovanje međunarodne zajednice u periodu koji slijedi i tokom koga će se vjerovatno intenzivirati razgovori o novom ustavu BiH.

Također je istakao da pokušaj parcijalnog pristupa rješavanju problema ovog pitanja ili prejudiciranja budućeg ustava Bosne i Hercegovine kroz dogovore poput onoga iz Odžaka ne vodi progresu u BiH.

Posebno je naglasio potrebu poštovanja Daytonskog sporazuma, Ustava BiH i međunarodnih sporazuma, kao što je Sporazum o sukcesiji zemalja bivše Jugoslavije, te da su sva rješenja koja idu ispod tog minimuma neprihvatljiva.

Flint je u nekoliko navrata jasno kazala da vlada Velike Britanije nije podržala nikakve konkretne dogovore, ali da podržava sporazumijevanje između političkih subjekata u BiH kao put ka rješavanju svih otvorenih pitanja.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...