Na spisku 53 dokumenta
0

Radni dokument Vijeća Evrope bez slučajeva iz BiH

SRNA
U radni dokument predstojećeg sastanka u Vijeću Evrope o provođenju presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava za sada nije uvršten nijedan slučaj iz BiH.

Na spisku se nalaze 53 dokumenta, koji se odnose na slučajeve pokrenute protiv Turske, Makedonije, Italije, Češke Republike, Rumunije, Portugala, Grčke, Bugarske, Srbije, Poljske, Rusije, Kipra, Ukrajine, Slovenije, Moldavije i Austrije.

Predstavnici 47 zemalja Vijeća Evrope će na sjednici od 5. do 7. marta ispitati na koji se način provode presude i odluke Evropskog suda za ljudska prava, saopšteno je ranije u Strazburu.

Komitet ministara Vijeća Evrope od ranije vrši pojačan nadzor nad provođenjem odluka u vezi sa šest slučajeva u BiH: "Sejdić i Finici protiv BiH", "Al Husin protiv BiH", "Čolić i ostali protiv BiH", "Dokić protiv BiH", "Mago protiv BiH" i "Runić i ostali protiv BiH".

Najnoviji dopisi koji su stigli u Vijeće Evrope u vezi sa slučajevima iz BiH odnose se na slučajeve "Čolić", "Runić" i "Sejdić i Finci".

BiH je u dopisima u januaru i februaru izložila akcioni plan isplate ratne odštete podnosiocima tužbe u slučaju "Čolić i ostali protiv BiH" i konstatovala da Evropski sud za ljudska prava nije naredio isplatu odštete u slučaju "Runić i ostali protiv BiH", pošto su podnosioci tužbe prihvatili isplatu u državnim obveznicama.

Pravna škola Univerziteta Kardozo, Human Rights Watch i Međunarodna grupa za zaštitu prava manjina u decembru su zajedno zatražili da slučaj "Sejdić i Finci protiv BiH" ostane na listi za razmatranje na budućim sastancima Komiteta ministara, do potpune implementacije sudske odluke.

Evropski sud za ljudska prava odlučio je u decembru 2009. godine da pripadnicima nacionalnih manjina u BiH treba omogućiti da se, ako to žele, kandiduju za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tekstovi i rezolucije koji budu usvojeni u vezi sa razmotrenim slučajevima biće objavljeni odmah poslije usvajanja, rečeno je u najavi skupa u Vijeća Evrope.