BiH
0

Radna grupa usvojila prijedlog zakona o primjeni Sporazuma o CEFTA-i

FENA
Radna grupa za poljoprivredu Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas analizirala i jednoglasno usvojila zakon o primjeni Sporazuma o CEFTA-i.

Predsjedavajući Radne grupe Jerko Ivanković Lijanović je na pres-konferenciji nakon sastanka kazao da će Radna grupa ovaj zakon predložiti Komisiji, kako bi ga Komisija predložila Predstavničkom domu na narednoj sjednici.

"Tim zakonom bismo precizno regulirali provedbu sporazuma CEFTA i članaka koji se odnose na zaštitne mjere, kako bismo imali jednostavnu proceduru da u prekomjernom uvozu u narednom periodu se može zadržati carina na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda iz bilo koje strane CEFTA-e. Predvidjeli smo da se carine koje sad imamo po osnovu odluka Vijeća ministara na robu iz Srbije i Hrvatske zadrže i stupanjem na snagu sporazuma CEFTA“, kazao je Ivanković Lijanović.

Prema njegovim riječima, ovim zakonom će se stvoriti pretpostavke da se otvaraju radna mjesta u BiH i da se ovdje proizvodi.

Podsjetio je da je dva puta odgođena ratifikacija Sporazuma o CEFTA-i u Predstavničkom domu jer nisu dovoljno precizirane mjere zaštite domaće proizvodnje kroz član 23. bis.

On je istaknuo da neće ovo biti lako provesti kroz Parlamentarnu skupštinu BiH jer su uvozni lobiji u BiH dosta jaki i da su proteklih 10 godina uspjeli održati ovako loše stanje za BiH.

Član Radne grupe Šemsudin Mehmedović je kazao da se u javnosti može steći dojam „da želimo da se zatvorimo, nećemo slobodnu trgovinu sa susjedima, nećemo tržište od 50 miliona, hoćemo da se zatvorimo u vlastite okvire“. On ističe da je to pogrešan pristup.

"Želimo da imamo tržište od 50 miliona, ne želimo da imamo samo bh. tržište. Ali isto tako želimo da one vancarinske barijere koje uvode naši susjedi za poljoprivredne proizvode iz BiH, oni to ili otklone ili da mi uvedemo recipročne mjere“, kazao je Mehmedović.

Na taj način, dodao je on, želimo da izjednačimo uvjete privređivanja naših poljoprivrednih proizvođača kao što to imaju u susjednim nam zemljama.

Član Radne grupe Slavko Jovičić je kazao da je sporazum o CEFTA-i predvorje za ulazak u EU.

"Drago mi je da građani žive dobro u Srbiji i Hrvatskoj, ali mi je najdraže da mi dobro živimo, jer poljoprivreda mora biti strateška grana razvoja BiH zajedno sa energetikom i vodom“, kazao je Jovičić.

Kada ratifikujemo CEFTA-u krenut ćemo u odlučnu borbu da natjeramo institucije i agencije koje moraju da rade, kao što su Agencija za veterinarstvo, Agencija za zaštitu bilja i kontrolu hrane. Jovičić ističe da CEFTA ne smije biti bauk, dodajući da ona donosi veliku korist, to je tržište od 50 miliona.

Član Radne grupe Jozo Križanović je istaknuo da niko normalan u BiH nije protiv CEFTA-e. Izrazio je nadu da će njihove kolege u parlamentu imati razumijevanja za ovakvu mjeru da se zaštiti naša poljoprivredna proizvodnja.

"Ovim zakonom se osigurava da će mjere koje imamo s Hrvatskom i Srbijom biti na snazi i poslije ratificiranja CEFTA-e“, kazao je Križanović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Miro Pejić je, izražavajući zadovoljstvo radom Komisije i zaključcima sastanka, najavio da će ukoliko današnji zaključci budu dosljedno provedeni Udruženje poljoprivrednika prestati s prosvjedom koji traje više od dvije godine i da će doći do povlačenja šatorskog naselja ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu.

Predsjednik Sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić je rekao kako je taj sindikat podržao ovaj zakon, dodajući da on ide u pravcu zaštite domaće proizvodnje.