BiH
0

Radna grupa Skupštine KS će pratiti dešavanja u GRAS-u

FENA
Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici formirao Radnu grupu za praćenje realizacije zaključaka Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo koji se odnose na KJKP GRAS, a radi aktivnog uključivanja predstavnika ovog tijela u rješavanja problema u ovom preduzeću.

Radna grupa u kojoj su Adnan Solaković, Enes Zeković, Eldar Čomor, Predrag Kojović i Mujo Hošić će redovno izvještavati Skupštinu Kantona Sarajevo o svim aktivnostima poduzetim u svrhu stabilizacije stanja u KJKP GRAS.

Koristeći poslovničku mogućnost, Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo je dopunio dnevni red 26. radne sjednice Skupštine Kantona. Dogovoreno je da se na sjedincu Skupštine, koja je zakazana za 29. april po hitnom postupku uvrsti Prijedlog Zakona o pravima osoba koje se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta.

Suština ovog zakona jeste osiguravanje istih prava osobama koje su u Kantonu Sarajevo imale status raseljenih osoba i nakon njihovog povratka na mjesta prijeratnog prebivališta, a tiču se prava socijalne zaštite, zaštite porodica s djecom, boračko-invalidske zaštite i zdravstvene zaštite.

Zastupnici u Skupštini Kantona će se na 26. sjednici izjašnjavati i o razrješavanju vršilaca dužnosti predsjednika i članova skupština javnih preduzeća i javnih komunalnih preduzeća kao i o imenovanju novih članova ovih tijela.

Na dnevni red uvršten je i Prijedlog odluke o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanje organizacije i poslovanja JU Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje Kanton Sarajevo participira u osnivačkom aktu ove ustanove.

Nakon što je održana konstituirajuća sjednica Kluba ostalih u Skupštini Kantona Sarajevo, pred zastupnicima Skupštine će se naći i prijedlog Odluke o potvrđivanju kandidata za izbor zamjenika predsjedavajuće Skupštine KS-a uime ovoga kluba, saopćeno je iz pres službe Kantona Sarajevo.