{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radna grupa dostavila materijale: Uskoro odluka o povećanju akciza na gorivo, duhan i pivo

27.10.2015. u 21:25
119
128
Radna grupa dostavila materijale: Uskoro odluka o povećanju akciza na gorivo, duhan i pivo
119
Radna grupa dostavila materijale: Uskoro odluka o povećanju akciza na gorivo, duhan i pivo
Foto: EPA
Radna grupa koju je formirao Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na sjednici održanoj 14. septembra, dostavila je materijale u kojima je detaljno analizirano kakve efekte može izazvati povećanje akciza na gorivo, duhan i pivo.
Nataša Krsman, glasnogovornica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, potvrdila je za Klix.ba da su materijali radne grupe već dostavljeni te da bi uskoro trebala biti zakazana sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Sjednica je trebala biti održana još ove sedmice, ali je otkazana jer članovi nisu uspjeli usaglasiti termin održavanja sjednice. Naime, ove sedmice u BiH boravi misija MMF-a, pa je i to jedan od razloga za neodržavanje sjednice.

Članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje su Vjekoslav Bevanda (predsjedavajući), Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH, Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, Miodrag Kudić, ekspert iz Republike Srpske, Ismet Suljendić, ekspert Vijeća ministara BiH, i Muhamed Kozadra, ekspert iz FBiH.

Entitetske vlade su ranije dostavile prijedlog o povećanju akciza na gorivo. Prema pisanju Nezavisnih novina, u prijedlozima enetitetskih vlada traži se povećanje akciza za 15 feninga te povećanje putarine za 10 feninga. Na pivo i duhan bi se uvele posebne akcize koje bi se usmjeravale u zdravstvene fondove.

Prema propisanim procedurama, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje ne mora prihvatiti mišljenje radne grupe. Ako Upravni odbor donese bilo kakvu odluku u povećanju akciza, zatražit će od Vijeća ministara da se urade izmjene Zakona o akcizama, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun. Kada izmjene budu okončane, iste zakone moraju usvojiti oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Ako u parlamentu bude bilo kakvih amandmana, zakoni se ponovo vraćaju na mišljenje Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje, a potom i u Vijeće ministara.

Cijela procedura mogla bi potrajati najmanje nekoliko mjeseci. Također, nije isključeno ni da bude političkih trzavica u cijelom procesu jer se Savez za promjene oštro protivi povećanja akciza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: