BiH
0

Radmilo Vuković osuđen na pet godina

Sarajevo-x.com / BIRN
Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu je proglasio Radmila Vukovića krivim zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i izrekao nepravosnažnu presudu u trajanju od pet godina.

Vukovića je proglašen krivim jer je kao pripadnik tadašnjih vojnih snaga Srpske Republike BiH u ljeto 1992. godine u više navrata silovao zaštićenu svjedokinju A u Foči. Nakon što je uspjela napustiti ovaj grad, oštećena je u februaru 1993. godine rodila muško dijete, koje je odmah napustila.

U toku istražnog postupka, izvršena je DNK analiza i utvrđeno očinstvo, koje ni sam Vuković ne poriče, ali je njegova Odbrana tvrdila da je između njihovog branjenika i oštećene postojala veza uz obostran pristanak.

Presuda koju je Sudsko vijeće izreklo sadrži i odluku kojom se Vukoviću zabranjuje kontakt sa djetetom, za čim je on u toku postupka izrazio želju, ali se nalaže da dijete mora znati identitet oca, te ukoliko bude željelo da samo odluči o eventualmom kontaktu.

Pri izricanju presude Sudsko vijeće je uzelo u obzir kao olakšavajuće okolnosti da je Vuković porodičan čovjek i da nije predhodno kažnjavan. Kao „posebna olakšavajuća okolnost“ u obzir je uzeta činjenica da su svjedokinja A i optuženi prije rata bili u vezi, što je Vijeće utvrdilo na osnovu iskaza dva zaštićena svjedoka Odbrane kojima je „u potpunosti poklonilo povjerenje“.

Prema Krivičnom zakonu BiH minimalna propisana kazna za ratni zločin je 10 godina, ali u slučaju kada Sud u obzir uzme posebne olakšavajuće okolnosti, kao pri donošenju ove odluke, kazna može biti i kraća.

Neposredno nakon izricanja presude, Odbrana je izrazila svoje negodovanje te su najavili žalbu. Branilac Vojo Radović je također naglasio da smatra pogrešnim što je Sud prihvatio da se zločin koji se stavlja na teret njegovom branjeniku okarakteriše kao ratni zločin.

„Riječ je o djelu iz općeg kriminaliteta silovanja, a nikako nije riječ o ratnom zločinu. Uz to, sud je prihvatio činjenicu da su oni bili u vezi ali je ipak izrekao ovakvu presudu“, rekao je Radović.

Sudsko vijeće je također donijelo odluka da Vuković bude na slobodi do izricanja pravosnažne presude.

Radmilo Vuković je rođen 1952. godine u mjestu Rataje, općina Foča. Optužnica protiv njega je pred sudom BiH potvrđena 13. oktobra 2006. godine, a glavni pretres je počeo 19. januara ove godine i trajao do 11. aprila.

U toku dokaznog postupka saslušana su četiri svjedoka, po dva obje strane, te dva sudska vještaka.

Vezani članci