Gradsko vijeće Mostara
22

Radmila Komadina ponovno glavna savjetnica Mostara uprkos protivljenju opozicije

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Na prijedlog gradonačelnika Marija Kordića bivša glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina, koja je bila desna ruka Ljubi Bešliću, ponovno je izabrana na tu funkciju.

Odluku o njezinom imenovanju, koja stupa na snagu odmah, je potvrdilo Gradsko vijeće Grada Mostar sa 24 glasa, od prisutnih 35 vijećnika, uprkos protivljenju opozicije.

Vijećnik SDP-a Sanel Žuljević je istaknuo da Klub vijećnika SDP-a ne može podržati ovakvo imenovanje, te podsjetio da su svi u vrijeme kampanje govorili o promjenama.

Istaknuo je da protiv Radmile Komadine lično nemaju ništa, ali da nakon 15 godina rada na jednom radnom mjestu trebaju promjene.

"Kad bi mi glasali za Radmilu Komadinu prevarili bi naše birače, jer smo rekli da ćemo glasati za promjene", kazao je Žuljević.

Napominje kako Komadina prema njegovim saznanjima ima krivične prijave od Udruženja građana i da će to biti teret u komunikaciji sa građanima.

"Ne mislim da je ona isključivi krivac za proteklo razdoblje, ali snosi dio odgovornosti", kazao je Žuljević obrazlažući svoje protivljenje ovoj odluci. Navodeći kako je izabrana uprkos protivljenju opozicije izrazio je želju da ga radom demantuje.

Vijećnica Naše Stranke Irma Baralija u ime te partije kaže kako je stvar vrlo jasna po pitanju njezinog negodovanja ovim izborom.

"Mi nismo zadovoljni radom bivše garniture, a pošto je Komadina bila dio toga ne možemo je podržati", direktna je Bralija.

Vijećnik HRS-a Silvio Bubalo ističe kako ne treba objašnjavati zbog čega je protiv reizbora bivše glavne savjetnice Grada Mostara.

"Treba izaći na ulicu, osvrnut se i bit će sve jasno, od ubicira na dalje, a Komadina je kao savjetnica u tome učestvovala i ne možemo je podržati. HRS ovo nikada neće podržati, a na neki način se moram zahvaliti Ljubi Bešliću i Radmili Komadini jer zbog njihovog nerada je nastao HRS", rezigniran je Bubalo.

Gradonačelnik Mario Kordić je podsjetio da u skladu sa člankom 51. Statuta Grada Mostara gradonačelnik ima pravo na posebnu organizacijsku jedinicu "Sekretarijat gradonačelnika", te da je Komadina predložena nakon konzultacija s Klubom vijećnika srpskog naroda. Prema pravilniku Grada Mostara, na toj poziciji treba biti osoba iz reda srpskog naroda.

Kordić je naglasio je kako je radom s Komadinom od svog imenovanja ustanovio da se radi o veoma odgovornoj osobi kojoj daje punu podršku.

Predsjednik Kluba vijećnika srpskog naroda u Gradskom vijeću Mostara Velibor Milivojević ističe da ovaj klub nije mogao ponuditi boljeg kandidata od Radmile Komadine i da su ostali članovi kazali kako nisu spremni prihvatiti tu funkciju, dok ona ima veliko iskustvo u tome.

Podršku joj je dao i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić navodeći kako poznaje njezin dugogodišnji rad i kako je ona napravila mnogo dobrih stvari za Grad Mostar, referirajući se posebno na period kad je zbog bolesti bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić bio odsutan.

Reizabrana glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina se zahvalila na podršci kazavši kako nije šala u ovo vrijeme dobiti 24 glasa, te da je pred njom period da opravda povjerenje koje joj je ukazano.