BiH
0

Radmanović za što manje političkih istupa koji nisu nadležnost Predsjedništva

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović zalaže se da što manje bude političkih istupa članova kolektivnog šefa države u inostranstvu, a koji nisu ustavno vezani za rad Predsjedništva BiH.

Podsjetio je da su svi nesporazumi kojih je bilo u Predsjedništvu bili u vezi s pojedinačnim političkim stavovima tokom istupa članova Predsjedništva, a koji nisu u ustavnoj nadležnosti tog organa.

Prilikom zvaničnih posjeta Predsjedništva BiH u inostranstvu postoji odluka o načinu istupanja, ali svaki član te intitucije ima pravo da ide na put bez odluke Predsjedništva, kazao je Radmanović navodeći da je uvedena praksa da se informiraju o tome.

On tvrdi da je malo koristio takve političke istupe prilikom posjeta inostranstvu, a kada i jeste govorio je o BiH onakvoj kakva jeste, a ne onakvoj kakvu je pojedinci žele.

"Tu i jeste razlika između političara u BiH. Mislim da se BiH mora predstavljati kao složena država sastavljena od dva entiteta, jer to piše u Ustavu, a ne kao BiH kakvu je neko želi", kazao je Radmanović.