BiH
0

Radmanović u zvaničnoj posjeti republici Slovačkoj

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović boravi u zvaničnoj posjeti Republici Slovačkoj.

Nakon svečanog dočeka bh. delegacije predvođene predsjedavajućim Radmanovićem u dvorištu Predsjedničke palače održani su zvanični razgovori državnih delegacija BiH i Slovačke.

S predsjednikom Republike Slovačke Ivanom Gašparovičem razmijenjena su mišljenja o međusobnim odnosima i pitanjima koja se odnose na širu regiju.

Predsjednik Republike Slovačke kazao je da Slovačka kao članica EU i partner zemalja članica EU može pružiti pomoć i podršku BiH na njenom putu ka priključenju u Evropsku uniju.

Predsjedavajući Nebojša Radmanović je zahvalio Republici Slovačkoj za doprinos u uspostavljanju i očuvanju mira u BiH učestvovanjem pripadnika oružanih snaga i jedinica SFOR-a i EUPM-a.

Također, kazao je da se u BiH još pamti posjeta predsjednika Republike Slovačke od prije dvije godine i svesrdna podrška koju je pružio u napretku BiH ka evroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Radmanović je naglasio da je posjeta Republici Slovačkoj još jedan korak naprijed u dobrim odnosima dviju zemalja.

Budući da je Slovačka nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a u periodu 2006.-2007. godine zainteresirana za situaciju u regionu zapadnog Balkana i intenziviranje kontakata s tim zemljama tokom razgovora o regionalnim odnosima istaknuta je potreba priključenja zemalja zapadnog Balkana EU.

Razgovarajući o situaciji na Kosovu, predsjedavajući Radmanović je ponovio stav da se pitanje Kosova treba riješiti zajedničkim dogovorom Beograda i Prištine uz pomoć međunarodne zajednice.

Također, razgovarano je o ekonomskoj saradnji, saradnji na planu turizma, infrastrukturalnoj saradnji i daljem razvoju političkih odnosa.