BiH
0

Radmanović: U arhivskoj građi nalaze se i dokumenti iz Hrvatske i Srbije

FENA
Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a da je zaključak Predsjedništva BiH, kojim zadužuje Ministarstvo pravde i Arhiv BiH da pokrenu aktivnosti za preuzimanje arhivske građe Haškog tribunala nakon njegovog zatvaranja, destruktivan po interese RS-a, ali i BiH jer se u toj arhivi nalaze i dokumenti iz Hrvatske i Srbije.

"Dvojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić su se upustili u proceduru za koju su prethodno trebalo da pribave određene informacije, a nisu to učinili", kazao je Radmanović i dodao da je trebalo da se pribavi informacija šta je u toj arhivskoj građi iz BiH, a šta nije.

On tvrdi da je Predsjedništvo BiH trebalo da se pobrine o zaštiti arhivske građe u BiH, a nijedno o tih pitanja nije urađeno.

"Trebalo je i da se u organima BiH raspravlja na koji je način određena arhivska građa odnesena iz BiH, a nikada niko nije rekao nijednu riječ u tom smislu", rekao je Radmanović dodajući da se u arhivskoj građi Haškog tribunala nalaze i dokumenti iz Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Iznio je i stav da niko nema pravo da traži te dokumente u neku drugu državu te da je zato ovaj zaključak destruktivan i po interese BiH i RS-a, kao njenog entiteta.

Radmanović kaže da uzimanje tuđe građe može biti dugoročan spor u budućnosti s tim susjednim državama i da Predsjedništvo BiH ne bi trebalo da ulazi u takva pitanja.

U pojedinim optužbama prema drugoj dvojici članova Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću i Željku Komšiću zbog izglasavanja spomenutog zaključka, Radmanović je kazao da "oni krše Ustav, misle da mogu odlučivati u BiH bez predstavnika jednog konstitutivnog naroda i da mogu odlučivati protivustavno i protivzakonito te je i zbog toga zaključak o kojem se raspravlja destruktivan".

On je kazao da je ovo treći put da se obraća Skupštini RS-a zbog često nepotrebnih i nerazumnih odluka druge dvojice članova Predsjedništva BiH.

"Ovim ponovo raspravljamo o odnosima u BiH", kazao je Radmanović koji je ubijeđen da se današnjom raspravom u Skupštini RS-a štiti Dejtonski sporazum i Ustav BiH, te "svoja imovina, pravo na dogovor i ravnopravnost i dobri odnosi sa susjedima i put ka EU".

Radmanović je naveo da BiH poštujući spomenuta prava može dobro da funkcionira, a kada su uskraćena ta prava - ne može.

On je naveo da odlučivanje u Predsjedništvu o ovom zaključku nije bilo u skladu s Ustavom te da Predsjedništvo nema pravo da daje takvo naređenje Ministarstvu pravde i Arhivu BiH, te da Silajdžić i Komšić izglasavajući spomenuti zaključak nisu postupili ni pravno, ni politički ni posebno državnički.

"To mora da se iz Skupštine RS-a danas kaže organima BiH, a posebno Predsjedništvu", smatra srpski član kolektivnog šefa države.

Naveo je da su od početka pripremanja zaključka u sve to bili uključeni neki mediji i nevladine organizacije te da je rasprava okrenuta u drugu stranu, o ratnim zločinima, što pokazuje kuda idemo i dvojica članova Predsjedništva BiH žele zaoštravanje situacije u BiH.

U Skupštini RS-a u toku je poslanička rasprava o Radmanovićevom vetu.