BiH
0

Radmanović traži potpunu istragu oko nestanka Daytona

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Nebojša Radmanović ukazao je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci na potrebu da u potpunosti bude istraženo gdje je original Daytonskog mirovnog sporazuma na kome počiva BiH, jer tog dokumeta u ovom momentu nema ni u državnom Predsjedništvu, ni u Arhivu BiH.

On je naveo da je utvrđeno da nema originalnog Daytonskog sporazuma nakon njegovog zahtjeva za izmjenom Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, odnosno njegovog usklađivanja sa Aneksom 4. Daytonskog mirovnog sporazuma.

Radmanović je ustvrdio da je Daytonski mirovni sporazum poslije potpisa u Parizu promijenjen jednostranim aktom bivšeg visokog predstavnika za BiH Karla Bilta, što se, naveo je ne može uraditi.

"I ta promjena, koju je uradio Bilt godinu dana nakon što je već funkcionisao visoki predstavnik u BiH, nazvana je hipografskom greškom, ali je interesantno da su organi BiH odmah prihvatili tu promjenu koju je štampao OHR, a koja i danas postoji na sajtu OHR-a“, naveo je Radmanović i dodao i da Ustavni sud BiH radi u skladu sa tom promjenom, dok niko u svijetu to nije prihvatio.

"Interesantno je da oni u svijetu koji posjeduju original Daytonskog sporazuma nisu to promijenili, tako da na sajtu Instituta za mir koji je bio pokrovitelj pregovora o reformi Ustava BiH nema promjene Daytonskog sporazuma koju je uradio Bilt", naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Pozvao je i sve relevantne faktore u BiH da kažu može li međunarodni mirovni sporazum, u kome je i Ustav BiH, biti promijenjen jednim aktom visokog predstavnika u BiH, te dodao da je Daytonski mirovni sporazum ključ opstanka BiH.

Podsjetio je i da Aneksom 4. Ustava BiH reguliran izbor Ustavnog suda BiH i ostavljena mogućnost BiH da, poslije pet godina rada stranih sudija, njen parlament odluči da li će imati strane sudije ili ne, a da oni i dalje rade u Sudu BiH.

“Sve to pred Vijeće za implementaciju mira uvodi novo svjetlo u rad visokog predstavnika i njegove kancelarije u BiH i još jedan je argumenat zbog kojeg bi OHR u BiH trebalo da prestane sa radom", smatra Radmanović.