BiH
11

Radmanović: SNSD ne odustaje od referenduma i pored uspješne runde u Briselu

Piše: T. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
SNSD ne odustaje od održavanja referenduma o pravosuđu i pored uspješne runde razgovora o strukturalnom dijalogu u Briselu. Ovo je poručio danas u Banjoj Luci potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović.

Podsjetio je da je pitanje referenduma pokrenuto zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma jer su određene nadležnosti oduzete RS-u i zbog toga je neophodno da se zna i stav građana ovog entiteta.

''Ovo je i prilika da još jednom kažemo visokom predstavniku u BiH i njegovoj moćnoj kancelariji da ih je dosta i da treba da odu iz BiH'', poručio je Radmanović.

Komentarišući svjetsku izbjegličku krizu sa kojom se susreće Evropa i Balkan, istakao je da je začuđujuća nepripremljenost jedne tako moćne asocijacije kao što je EU, te da je upravo kriza pokazala njene brojne slabosti.

''Tražimo od institucija BiH i RS da budu spremni na eventualni broj izbjeglica koji bi išao preko naše zemlje i to u dva smjera, humanitarnom i sigurnosnom'', kazao je Radmanović.

Izjave državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića i direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, vezano za svjetsku izbjegličku krizu, nazvao je smiješnim i kontradiktornim, kao i činjenicu da i dva mjeseca nakon, kako je rekao, pokušaja atentata na premijera Srbije Aleksandra Vučića u BiH, nema ni jednog krivca.

Pozdravio je posjetu Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Hrvatske, ističući da je to konačno, nakon duže pauze, korak ka razvijanju dobrosusjedskih odnosa između Hrvatske i BiH. Izjave hrvatske predsjednice i način posjete, prema riječima Radmanovića, jasno pokazuju da je ona za ravnopravnost svih u BiH i da je jasno opredijeljena za podršku našoj zemlji na putu ka EU.

Izbor kadrova na nivou BiH je, po ocjeni Radmanovića, nezadovoljavajući, pristupa mu se jednostrano i bez uticaja vlasti RS-a.

Naveo je i podatak da u Centralnoj banci BiH i Obavještajno sigurnosnoj agenciji na rukovodećem mjestu nikada nije bio Srbin.

Uvjeren je da usvajanje deklaracije o genocidu nad Jermenima u Narodnoj skupštini RS neće pogoršati odnose sa Turskom, kao i da deklaracija o genocidu nad Srbima za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske u periodu 1941-1945 ima podršku SNSD-a.