BiH
0

Radmanović smatra da u BiH ima snage za dogovor o policiji

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović smatra da u BiH ima dovoljno snage da njeni politički lideri postignu do kraja najnovijeg produženog roka dogovor o refomri policije u zemlji, bez čega nema daljnjeg ključnog koraka na putu zemlje prema Evropskoj uniji.

Radmanović je u tom kontekstu, na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu održanoj nakon redovne sjednice Predsjedništva BiH, izjavio da je, generalno, optimist u svemu što se tiče interesa građana BiH, mada, kad je u pitanju dogovor o reformi policije, "optimističan je manje danas nego prije mjesec dana".

Upitan da li zna ko je potpisao novi prijedlog za policijsku reformu koji se navodno pojavio na jednoj i po stranici teksta, odgovorio je da o tome ne može ništa komentirati jer tekst još nije vidio.

Od prijedloga za reformu policije koji su se dosad pojavljivali u javnosti, apsolutnu prednost daje sporazumu postignutom između lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika i Stranke za Bosnu i Hercegovinu Harisa Silajdžića.

"Taj prijedlog je najbolji za BiH i ispunjava sva tri evropska uslova. To je moje lično i iskreno mišljenje", riječi su ovog člana bosanskohercegovačkog predsjedništva.

Govoreći o današnjim odlukama postignutim na sjednici Predsjedništva, naglasio je imenovanje novih ambasadora BiH u Vatikanu i Makedoniji Milana Balabana i Jasne Krišić-Prpić.

Predsjedništvo je saglasno o agremanima za imenovanje ambasadora Malezije, Vijetnama i Finske u BiH.

Saglasno je također da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić predstavlja Bosnu i Hercegovinu u dijalogu predviđenom na visokom nivou o finansiranju za razvoj koji će na poziv predsjednika Generalne skupštine UN-a biti realiziran 22. i 23. oktobra u Njujorku.

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić predvodit će bh. delegaciju u posjeti Svetoj Stolici 25. oktobra, odlučeno je također danas.

Kad je u pitanju ratifikacija ugovora između BiH i Republike Hrvatske o dvojnom državljanstvu, predviđena također za razmatranje na današnjoj sjednici, Radmanović je kazao da je ova tačka dnevnog reda odgođena jer danas nisu bile gotove sve pripreme za nju.