BiH
0

Radmanović: Silajdžić u UN-u pričao o genocidu i Republici BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović optužio je danas člana Predsjedništva Harisa Silajdžića da je posjetu Sjedinjenim Američkim Državama i sjedištu UN-a iskoristio za priču o genocidu i jednostrano tumačenje presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije.

Radmanović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da je Silajdžić svoj koncept tokom boravka u sjedištu UN-a bazirao na podsjećanju na Republiku BiH, žal za njom i na priče o genocidu i presudi Međunarodnog suda pravde.

Naveo je i da su se i prilikom ove posjete UN-u i na obilježavanju godišnjice prijema BiH u članstvo UN-a pokazali različiti stavovi članova Predsjedništva, posebno navodeći da je Silajdžić svoj govor na prijemu organiziranom u UN-u počeo pozdravom bivšem ambasadoru BiH u UN-u Muhamedu Šaćirbegoviću, što je popraćeno aplauzom, "potpuno neprimjereno među velikim brojem diplomata", oko 30 Bošnjaka okupljenih oko Šaćirbegovića.

"Sav ostali Silajdžićev govor bio je kritika UN-a i priča o genocidu", rekao je Radmanović ocijenivši da je to potpuno neprimjereno i neadekvatno predstavljanje BiH povodom obilježavanja tako važnog datuma u UN-u.

Rekao je i da je on u svom govoru reagirao na te istupe, navodeći da se u važnim trenucima i jubilejima ne možemo osvrtati na prošlost o kojoj se ne slažemo ni u BiH, a ni većina koja je bila prisutna na prijemu u UN-u.

Naveo je da je Silajdžić "takav trend" nastupa nastavio i sutradan na konferenciji za štampu i prilikom bilateralnih susreta te da je samoinicijativno imao sastanak s ambasadorima islamskih država u UN-u, kojem nije ni bio pozvan da prisustvuje Radmanović.

"Silajdžić danas ima predavanje koje organizira jedna nevladina organizacija o temi - poništenje rezultata genocida i čitav koncept odlaska u SAD bio je vezan za priču o genocidu i jednostrano tumačenje presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije, jer i u samom govoru i sutradan na pres-konferenciji govori se o genocidu u BiH", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Podsjetio je da "presuda Međunarodnog suda pravde govori o genocidu u Srebrenici i jasno kaže da nije bilo namjere za uništenje niti se desio genocid u BiH u cjelini", te dodao da je to ogromna razlika.

"Mislim da podsjećanje na Republiku BiH i jednostrani govori o genocidu pokazuju da BiH ne stvaramo kao zajednicu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda nego dolazi do izražaja želja pojedinaca da BiH bude onakva kako jedan broj političara iz Sarajeva misli da treba da izgleda. Takva BiH je nemoguća, a moguća je samo kao ravnopravna zajednica ravnopravnih konstitutivnih naroda i ostalih i nikako drugačije", rekao je Radmanović.

Ponovio je da je Silajdžić ostao u Vašingtonu i da on tamo vodi razgovore ne kao član Predsjedništva BiH već kao lider stranke.