BiH
0

Radmanović, Silajdžić i Komšić polažu zakletvu

Nezavisne novine
Konstitutivnom sjednicom Predsjedništva BiH danas počinje s radom Predsjedništvo, koje je izabrano u skladu s voljom građana BiH i zvaničnim rezultatima izbora, izjavio je juče Nebojša Radmanović, prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH, uoči konstitutivne sjednice Predsjedništva.

Konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH biće održana danas u Sarajevu, a novi saziv biće konstituisan u skladu sa zvaničnim rezultatima izbora, navodi se u ''Nezavisnim novinama.''

Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH - Haris Silajdžić (bošnjački član), Nebojša Radmanović (srpski član) i Željko Komšić (hrvatski član), primiće uvjerenja o tome da su osvojili mandate. Nakon toga će novi članovi položiti svečanu zakletvu. U nastavku sjednice biće izabran predsjedavajući novog saziva Predsjedništva BiH. To će, prema najavama, biti Nebojša Radmanović, a pored njega prisutnima će se obratiti i Silajdžić i Komšić.

Radmanović je izjavio da je po dosadašnjim dogovorima vidljivo da sva tri člana Predsjedništva žele da Predsjedništvo BiH funkcioniše kao kolektivni šef BiH, a da bi se to ostvarilo mora se raditi u skladu s Ustavom BiH. "Vrlo je važno za sve narode u BiH kako će funkcionisati Predsjedništvo BiH i ako se budemo držali Ustava i zakona koji regulišu pojedine nadležnosti Predsjedništva BiH onda je to moguće", kaže Radmanović.

On ističe da je interes svih u BiH da se, što je moguće prije, dogovore o konstituisanju Savjeta ministara BiH i da ovo pitanje neće dovesti do raskola zbog oprečnih stavova SNSD-a i SBiH po tom pitanju. "Tačno je da Predsjedništvo BiH odlučuje o mandataru za sastav Savjeta ministara BiH, ali je prije tog potrebno postići politički dogovor o tom, koji za sada ne postoji. Zalažem se da se političke partije koje su osvojile mandate u parlamentu BiH dogovore ko će biti predsjedavajući Savjeta ministara BiH da bi Predsjedništvo jednostavnije završilo posao", naglašava Radmanović. Upozorava da bi se, ukoliko se to ne desi, moglo ući u mandatarenje.

Radmanović smatra da je realno da predsjedavajući Savjeta ministara BiH bude Srbin iz RS i iz SNSD-a i podsjeća da je četiri godine na čelu Savjeta ministara BiH bio Bošnjak iz FBiH. On dodaje da SNSD, stranka iz koje dolazi, na sjednici Glavnog odbora u subotu nije predložila ime budućeg predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i da će to tek biti moguće nakon razgovora s ostalim partijama u bh. parlamentu.

Radmanović smatra da će nesporazumi s Harisom Silajdžićem, članom Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda i lidera SBiH, zbog zalaganja te stranke o ukidanju entitetskog glasanja biti prevaziđeni.

Konstitutivnoj sjednici Predsjedništva BiH prisustvovaće bh. zvaničnici te predstavnici OHR-a, UN-a, OEBS-a, Savjeta Evrope, Evropske komisije, NATO-a, EUFOR-a, Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske policije, kao i ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira i ambasadori akreditovani u BiH.