{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović se u New Yorku sastao sa Ban Ki-moonom

F
12.4.2013. u 20:40
0
0
Radmanović se u New Yorku sastao sa Ban Ki-moonom
0
Radmanović se u New Yorku sastao sa Ban Ki-moonom
U okviru učešća u radu Generalne skupštine UN-a u New Yorku, na debati o temi "Uloga međunarodnog krivičnog suda u pomirenju“, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom.
Zajednički je konstatovano da, bez obzira na sve kontroverze koje ovakve rasprave izazivaju, one mogu biti od koristi da se unaprijedi međunarodno krivično pravo i rad međunarodnih sudova i tužilaštava.

Radmanović je informisao Ban Ki-moona o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, implementaciji odluke Sejdić-Finci, te procesu evropskih integracija.

Radmanović je ponovio da, bez obzira na trenutne političke zastoje u reformama na putu prema EU, građani i najveći broj političkih predstavnika u BiH ostaju čvrsto opredijeljeni za članstvo BiH u EU.

Ban Ki-moon izrazio je spremnost da pruži tehničku i ekspertsku pomoć BiH u pitanjima ustavnih promjena i drugih reformi u zemlji.

Dvojica sagovornika razmijenili su mišljenja o situaciji u regionu, naročito o pitanju Kosova te o aktuelnom dijalogu Beograda i Prištine.

Zajednički je ocijenjeno da ovo pitanje treba riješiti s punom odgovornošću za interese svih, jer bi to imalo pozitivne efekte na situaciju u cijelom regionu.

Ban Ki-moon je pohvalio učešće predstavnika BiH u mirovnim misijama u svijetu i još jednom zahvalio državnim organima BiH za njihovu posvećenost ovim pitanjima svjetske organizacije i zamolio da BiH pruži pravnu podršku predstavnicima agencija UN-a u BiH, u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: