BiH
0

Radmanović se sastao sa Ollijem Rehnom

FENA
Tokom posjete Bruxellesu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović se sastao sa komesarom Evropske unije za proširenje Ollijem Rehnom.

Radmanović je tokom susreta sa Ollijem Rehnom razgovarao o putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji te o transformaciji Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Prema njegovim riječima, veoma je važno da se Ured visokog predstavnika transformiše u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije, prije nego Bosna i Hercegovina podnese aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

Na sastanku je razgovarano o implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te ispunjavanju uslova BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Radmanović izrazio je optimizam kada je u pitanju brzina ispunjavanja uslova. Prema njegovim riječima, u prvoj polovini ove godine Bosna i Hercegovina može pokazati da ne zaostaje za drugim zemljama te kazao da će se to u tom periodu i ostvariti.

Komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn je rekao kako je za Bosnu i Hercegovinu važno da ispuni sve uslove na putu ka Evropskoj uniji, što uključuje i provođenje svih odredbi Prelaznog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te da uradi sve neophodne reforme vezane za euroatlanstke integracije.

Naglasio je da dolazi vrijeme zatvaranja Ureda visokog predstavnika odnosno njegove transformacije u Ured specijalnog izaslanika Evropske unije jer, prema njegovim riječima, nakon Dejtona sada dolazi “briselsko” vrijeme.

Stav komesara Rehna i Evropske komisije je da Bosna i Hercegovina ne bi trebala predati aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju prije nego što ispuni potrebne uslove i prije nego što se OHR transformiše u Ured specijalnog predstavnika EU.

Komesar Rehn je istakao da put ka Evropskoj uniji treba da bude na vrhu političke agende BiH i da Bosna i Hercegovina treba da učini važne korake za uspunjavanje svih uslova na tom putu.

Kazao je da je važno riješiti problem korupcije i organiziranog kriminala ali je i naglasio da je BiH uradila dosta ključnih reformi te istakao da su važni politička stabilnost i ekonomske reforme. Naglasio je da se BiH treba pripremiti da jednog dana bude članica Evropske unije.

Prema riječima komesara Rehna, 2009. godina bit će ključna godina za Evropsku uniju, zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu.

"BiH ne smije propustiti priliku, mi ćemo dati podršku a na BiH je odgovornost za budućnost zemlje", kazao je komesar Rehn, saopćila je Služba za odose s javnošću Predsjedništva BiH.