{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović: Schmuck je dolio vatru u ionako zapaljivoj raspravi

S
17.8.2007. u 16:02
0
0
Radmanović: Schmuck je dolio vatru u ionako zapaljivoj raspravi
0
Radmanović: Schmuck je dolio vatru u ionako zapaljivoj raspravi
Član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović reagovao je na izjavu ambasadora SR Njemačke u BiH Michaela Schmucka "da u BiH treba stvoriti jednu naciju". Radmanović smatra da je Schmuck ovim istupom u javnosti bh. političare još više udaljio od konstruktivnog rješenja za BiH.
"Svojom izjavom 'da u BiH treba stvoriti jednu naciju', ambasador SR Njemačke u BiH Michael Schmunk dolio je ulje na vatru u ionako zapaljivoj raspravi domaćih političkih snaga o ustavnoj reformi u BiH, gdje je potreban odmjeren ton, tolerantan pristup i ravnopravan tretman i predstavljanje interesa sva tri konstitutivna naroda i svih građana Bosne i Hercegovine.

Umjesto da nas svojim izjavama potiču i ohrabruju na postizanje kompromisa i dogovora, koji bi omogućio dugoročnu stabilnost naše zemlje, istupima u javnosti, poput ovog ambasadora Schmunka, međunarodni predstavnici nas još više udaljavaju od bilo kakvog konstruktivnog rješenja za BiH.

U svakoj drugoj državi u svijetu za ovakve, ili slične izjave diplomata, isti bi bili proglašeni nepoželjnim osobama. Jedino u BiH oni ne podliježu gotovo nikakvoj odgovornosti - jer je BiH odavno postala eksperiment međunarodne zajednice, umjesto izraz političke volje i dogovora predstavnika njena tri konstitutivna naroda koji u njoj žive i kojih se njena budućnost najviše tiče.

Narodi i građani Bosne i Hercegovine moraju znati da će ambasador Schmunk biti u BiH i otići iz naše zemlje, a mi ćemo ovdje ostati i živjeti - i samo od nas zavisi kako ćemo urediti unutrašnje odnose u BiH.

Kao univerzitetski profesor pravnih i političkih nauka, ambasador Schmunk bi trebao znati da se nacije ne stvaraju pa ni ukidaju administrativnim aktima i papirima bilo koje vrste, nego su rezultat istorijskog, političkog i kulturnog razvoja i samosvijesti o vlastitom postojanju i koje su starije i trajnije od bilo kakvih prolaznih kategorija.

Iznenađuje i izostanak reakcije Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH na ovakvu izjavu njemačkog diplomate. OHR je u proteklom periodu za daleko bezazlenije izjave domaćih političara oštro reagovao verbalnim optužbama za anti-daytonsko djelovanje (poslije kojih su slijedile i odgovarajuće sankcije), a kada to čine diplomate pojedinih država i predstavnici međunarodne zajednice - onda OHR šuti!

Iskreno se nadamo da izjava ambasadora Schmunka ne predstavlja i stav njemačke Vlade, što bi narušilo dobre odnose naše dvije zemlje i umanjilo veliki doprinos SR Njemačke stabilnosti, miru i ekonomskom razvoju BiH u proteklom periodu", stoji u zvaničnoj reakciji člana Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: