{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović: Schmuck je dolio vatru u ionako zapaljivoj raspravi

S
17.8.2007. u 16:02
0
0
Radmanović: Schmuck je dolio vatru u ionako zapaljivoj raspravi
0
Radmanović: Schmuck je dolio vatru u ionako zapaljivoj raspravi
Član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović reagovao je na izjavu ambasadora SR Njemačke u BiH Michaela Schmucka "da u BiH treba stvoriti jednu naciju". Radmanović smatra da je Schmuck ovim istupom u javnosti bh. političare još više udaljio od konstruktivnog rješenja za BiH.
"Svojom izjavom 'da u BiH treba stvoriti jednu naciju', ambasador SR Njemačke u BiH Michael Schmunk dolio je ulje na vatru u ionako zapaljivoj raspravi domaćih političkih snaga o ustavnoj reformi u BiH, gdje je potreban odmjeren ton, tolerantan pristup i ravnopravan tretman i predstavljanje interesa sva tri konstitutivna naroda i svih građana Bosne i Hercegovine.

Umjesto da nas svojim izjavama potiču i ohrabruju na postizanje kompromisa i dogovora, koji bi omogućio dugoročnu stabilnost naše zemlje, istupima u javnosti, poput ovog ambasadora Schmunka, međunarodni predstavnici nas još više udaljavaju od bilo kakvog konstruktivnog rješenja za BiH.

U svakoj drugoj državi u svijetu za ovakve, ili slične izjave diplomata, isti bi bili proglašeni nepoželjnim osobama. Jedino u BiH oni ne podliježu gotovo nikakvoj odgovornosti - jer je BiH odavno postala eksperiment međunarodne zajednice, umjesto izraz političke volje i dogovora predstavnika njena tri konstitutivna naroda koji u njoj žive i kojih se njena budućnost najviše tiče.

Narodi i građani Bosne i Hercegovine moraju znati da će ambasador Schmunk biti u BiH i otići iz naše zemlje, a mi ćemo ovdje ostati i živjeti - i samo od nas zavisi kako ćemo urediti unutrašnje odnose u BiH.

Kao univerzitetski profesor pravnih i političkih nauka, ambasador Schmunk bi trebao znati da se nacije ne stvaraju pa ni ukidaju administrativnim aktima i papirima bilo koje vrste, nego su rezultat istorijskog, političkog i kulturnog razvoja i samosvijesti o vlastitom postojanju i koje su starije i trajnije od bilo kakvih prolaznih kategorija.

Iznenađuje i izostanak reakcije Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH na ovakvu izjavu njemačkog diplomate. OHR je u proteklom periodu za daleko bezazlenije izjave domaćih političara oštro reagovao verbalnim optužbama za anti-daytonsko djelovanje (poslije kojih su slijedile i odgovarajuće sankcije), a kada to čine diplomate pojedinih država i predstavnici međunarodne zajednice - onda OHR šuti!

Iskreno se nadamo da izjava ambasadora Schmunka ne predstavlja i stav njemačke Vlade, što bi narušilo dobre odnose naše dvije zemlje i umanjilo veliki doprinos SR Njemačke stabilnosti, miru i ekonomskom razvoju BiH u proteklom periodu", stoji u zvaničnoj reakciji člana Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: