BiH
0

Radmanović: Sada je sve do pravosuđa BiH

SRNA
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je danas Srni da je problem koji postoji u pravosuđu BiH razlog za nepotpisivanje sporazuma između tužilaštava BiH i Srbije o saradnji na rješavanju predmeta ratnih zločina.

"Ministarstvo pravde BiH je jasno reklo da takav sporazum uopšte ne podliježe zakonu koji traži mišljenje Predsjedništva BiH. Sada je problem samo u pravosuđu i njihovi predstavnici su trebali potpisati sporazum i ne pitati nikoga. Zašto to ne rade, ja ne znam", rekao je Radmanović.

Radmanović je podsjetio da je do nesporazuma došlo nakon što je tadašnji predsjedavajući Željko Komšić telefon dobio njegovu i saglasnost bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za prihvatanje tog sporazuma.

"Međutim, Komšić je rekao da se to ne prihvati dok sporazum ne prođe kompletnu proceduru, jer bi u suprotnom prekršili zakon o zaključivanju međunarodnih sporazuma. Ja sam rekao da se to ne prihvati, ako ćemo prekršiti zakon. Proces je zaustavljen i tako evo već godinu dana, iako svi znamo nove okolnosti", zaključio je Radmanović.

Na trećem sastanku strukturalnog dijaloga između EU i BiH, održanom 5. i 6. jula u Mostaru, Evropska komisija je izrazila žaljenje što Protokol o razmjeni informacija i dokaza u predmetima ratnih zločina između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije još nije potpisan i izraženo je očekivanje da se hitno prevaziđe zastoj po tom pitanju.

Ova sporazum bi pomogao tužilaštvima BiH i Srbije da brže razmjene informacije i dokaze, a samim tim i da se brže ide u procesuiranje ratnih zločina.