Kadar SNSD-a
57

Radmanović: "Ruski utjecaj" u BiH je izmišljen, ovdje se ne može živjeti od ambasadora Kvinte

S. Š. U.
Nebojša Radmanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Nebojša Radmanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmananović govorio je o novom sazivu Vijeća ministara, državnoj imovini i vanjskopolitičkim prioritetima države u narednom periodu.

Radmanović je kazao kako od novog Vijeća ministara očekuje mnogo aktivniju ulogu, kao i da se zbog kanidatskog statusa koji je nedavno dodijeljen Bosni i Hercegovini treba "njegovati nova atmosfera" za koju smatra da može dati rezultate.

"Moram da podsjetim da su u odlazećem Vijeću ministara bili oni koji su stalno govorili kako nešto neće i u takvoj situaciji nije se moglo očekivati više. Kako očekivati više kada zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara nije dozvoljavala da se određene tačke uvrste na dnevni red", kazao je Radmanović.

Izrazio je nadu da, bez obzira što je u partnerstvu na nivou države više političkih stranka, neće biti onih koji će "zato što im se ne sviđa kako je neko počešljan", osporavati da se u dnevni red uvrste važne tačke.

Mišljenja je i da se iz ekspozea predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto moglo vidjeti da su osnovni pravci rada evropske integracije oko čega su svi u BiH saglasni.

RTRS prenosi kako je Radmanović komentirao i pitanje državne imovine ističući jasan stav manjeg bh. entiteta.

"Prema mišljenju svih relevantnih stručnjaka i naučnika iz oblasti ustavnog prava Dejtonski mirovni sporazum je to riješio i imovina je u entitetima. Pojavili su se drugi 'stručnjaci' i naučnici koje je podgrijavao dio međunarodne zajednice, koji su rekli da je to 'državna imovina' i mi danas imamo problem", smatra Radmanović.

Smatra i da vlasti u Sarajevu smatraju da je "sve državna imovina, pa i zrak koji se diše".

"Mi u Republici Srpskoj zastupamo ustavno rješenje - da ne postoji imovina BiH jer to nije riješeno Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, dakle Ustavom. Tamo je jasno rečeno da sve što nije nabrojano da su nadležnosti BiH je u nadležnosti entiteta. Među nadležnostima BiH nema državne imovine", mišljenja je Radmanović.

Govorio je zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH i o državnoj vanjskoj politici.

U intervjuu za Srnu, kazao je kako ona mora biti u skladu sa ustavom, na način da se poštuju ravnopravnost i dogovori.

Govorio je i o svom stajalištu da je "maligni utjecaj Rusije na BiH" samo floskula bez utemeljenja.

"Da se osvrnemo na obavještajno-političu floskulu oko malignog ruskog uticaja. To je floskula koju su izmislile neke parapolitičke ekipe jer ozbiljni političari nikad ne bi smislili takvu priču. Tvrdim i to se može dokazati da je najmanje od svih stranih utjecaja ovdje utjecaja Ruske Federacije. To je lako dokazati. Ovdje ne može da se živi od ambasadora Kvinte, specijalnog predstavnika EU i ostalih, a niko to ne pominje", naglasio je.

Radmanović je istakao kako će sa Rusijom saradnje u budućnosti biti više, zbog kulturološkog značaja koji za zemlja ima za Srbe koji su za nju i emotivno vezani.