{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović: Rješenje za izlaz iz krize u rukama visokog predstavnika

F
18.11.2007. u 16:24
0
0
Radmanović: Rješenje za izlaz iz krize u rukama visokog predstavnika
0
Radmanović: Rješenje za izlaz iz krize u rukama visokog predstavnika
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da je izlaz iz aktuelne krize u kojoj se naša zemlja nalazi u rukama visokog predstavnika daleko više nego u rukama šest najjačih stranaka u BiH, te poziva Miroslava Lajčaka da podstakne pravne ekspertske timove da argumentima nađu rješenja u okviru Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Radmanović je na pres-konferenciji u nedjelju u Banjoj Luci kazao kako ne očekuje da visoki predstavnik ukine svoje odluke, ali ističe da bi davanjem autentičnoga pravnog tumačenja bila otklonjena sva kršenja Ustava BiH.

Upravo to su i, naveo je, prijedlozi koje zastupa pravni tim RS-a "i njihovo prihvatanje ne bi značilo nikakvu pobjedu Banja Luke nad OHR-om".

Konstatirajući da je BiH pred dvanaestu godišnjicu od potpisivanja Dejtonskoga mirovnog sporazuma suočena s najvećom unutrašnjom krizom, Radmanović uputio apel svim predstavnicima političkih stranaka da rade "na smirivanju situacije kako bi se BiH ponovo vratila u razdoblje dijaloga i tolerancije".

Iznio je i stav da je aktuelna politička kriza u BiH uzrokovana "nepotrebnim odlukama visokog predstavnika" te mu uputio poziv "da pokuša djelovati smirujuće u BiH i da obezbjedi demokratske procese i suprotstavi ih eventualnom nametanju rješenja".

On je izrazio žaljenje što se kriza prenijele i izvan granica BiH, i za to optužio predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je svojim "neodgovornim izjavama i neovlaštenim pismima u posljednjih nekoliko dana pokazao da ne priznaje Ustav BiH, da za njega ne važi konsenzus u BiH".

Osvrćući se na upozorenje Komšića u vezi s obraćanjem Nikole Špirića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Vijeću sigurnosti UN-a, Radmanović je rekao kako je "potrebno da se stanje u BiH opiše i van njenih granica i da je pritom nemoguće uvijek tražiti saglasnost Predsjedništva BiH".

Radmanović je priznao i da nisu za sada značajni rezultati postignuti tokom prvog kruga konsultacija koje je Predsjedništvo obavilo sa bh. strankama o izboru mandatara za Vijeće ministara.

Govoreći kao funkcioner SNSD-a, ponovio je stav da će ta stranka djelovati u vlasti samo ukoliko visoki predstavnik svoje odluke od 19. oktobra ukine ili promijeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: