BiH
0

Radmanović: Reforma odbrane u BiH je uspješno provedena

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je danas da se reforma odbrane u našoj zemlji može smatrati uspješnom, posebno ako se imaju u vidu slična iskustva u postkonfliktnim društvima u svijetu, te da je dokaz tome i priznanje koje je uslijedilo prošle godine, prijemom BiH u NATO program „Partnerstvo za mir“, što će u budućnosti zahtijevati nove obaveze i dostizanje stalih standarda koje zahtjeva punopravno članstvo u NATO savezu.

Radmanović je kazao da se u ovom trenutku jedinice Oružanih snaga BiH, među kojima su i vojnici i starješine iz RS-a, nalaze angažovani u zajedničkim snagama očuvanja mira u nekoliko misija u svijetu čime dajemo potreban doprinos kolektivnoj bezbjednosti u svijetu.

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić, te zvaničnici RS-a i BiH, Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbarne BiH danas su u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci prisustvovali centralnoj svečanost povodom obilježavanja 15. godišnjice od osnivanja Vojske Republike Srpske (RS) i druge godišnjice formiranja 3. pješadijskog puka (RS) Oružanih snaga BiH.

Radmanović je u svom obraćanju kazao i da okviru opštih aktivnosti približavanja BiH Evropskoj uniji i drugim evroatlanskim integracijama, u cijelom poslijeratnom periodu traju veoma značajne i sveobuhvatne reforme odbrane čemu su institucije RS-a dale snažan koncepcijski pečat.

„Kako se radi o veoma složenom, postupnom i izbalansiranom procesu reformi, za njihov uspjeh bila je potrebna vizija, odlučnost i strpljenje svih učesnika“, kazao je Radmanović i dodao da se u procesu reforme Oružanih snaga BiH moralo pristupiti drastičnoj redukciji vojnog ljudstva zbog čega su mnogi pojedinci ostali bez posla ili morali napustiti vojno zvanje i promjeniti zanimanje.

„Taj proces još uvijek izaziva socijalne probleme, čije se posljedice nastoje amortizoviati različitim mjerama ekonomske i socijalne politike“, rekao je on.

Ponovio je i da su narodi BiH, među njima, „naročito Srbi“, dali ogroman doprinos antifašističkoj borbi u toku Drugog svjetskog rata na čijim vrijednostima je izgrađena savremena Evropa.

„To je ono što se ne smije zaboraviti i mora stalno ponavljati kao dokaz; naše evropske politične savremenosti“, kazao je Radmanović.

Poručio je i da je rat odnio mnogo života na svim stranama, opustošio ekonomiju zemlje i osiromašio brojne pojedince i porodice.

„U toj borbi mnogi pojedinci na svim stranama počinili su ratne zločine zbog čega moraju odgovarati pred nadležnim sudovima“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i dodao da samo tako mir može uhvatiti snažne korijene koji neće dopustiti da se prošlost ikada više ponovi.

„U takvoj mirnoj i prosperitetnoj budućnosti profesionalni vojnici će biti odani čuvari zemlje i dostojni članovi demokratskog društva“, kazao je Radmanović.

Predstavnik 3. pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH Goran Vuković podsjetio je da ovaj puk baštini tradiciju Vojske RS-a , te da se ne mogu zaboraviti saborci koji su izgubili živote u tragičnom sukobu u BiH.

Istaknuo je da postoji obaveza očuvanja Dajtonskog sporazuma i mira u BiH.