{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović razgovarao s Ban Ki-moonom o situaciji u regiji

F
18.5.2012. u 11:14
0
1
Radmanović razgovarao s Ban Ki-moonom o situaciji u regiji
0
Radmanović razgovarao s Ban Ki-moonom o situaciji u regiji
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se 17. maja u New Yorku s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonom.
Ban Ki-moon zahvalio je na početku razgovora Nebojši Radmanoviću za njegovo učešću na tematskoj debati "Stanje svjetske ekonomije i finansija u 2012."

Naglasio je da Ujedinjene nacije čine sve da se prevaziđe aktuelna svjetska kriza i ispune Milenijski razvojni ciljevi Ujedinjenih nacija.

Sagovornici su se saglasili da je ova debata veoma važna za cijeli svijet i da predstavlja samo jedan dio pokušaja da se riješi globalna kriza.

Osim toga, konstatovali su da najveći teret aktivnosti u vezi s izlaskom iz krize treba da ponesu velike i razvijene zemlje koje su i stvorile krizu, ali da ne treba zanemariti poziciju malih i nerazvijenih zemalja.

Radmanović je izrazio spremnost BiH da napravi korake naprijed.

Tema razgovora bila je i aktuelna situacija u BiH. Generalni sekretar izrazio je zadovoljstvo formiranjem Vijeća ministara BiH i nadu da će BiH ispuniti sve uvjete potrebne za punopravno članstvo u EU.

Radmanović je informirao Ban Ki-moona o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH te ponovio svoj odranije poznati stav da postojanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH predstavlja najozbiljniju prepreku BiH na njenom putu ka EU.

Važna tema sastanka bila je i situacija u regiji.

Generalni sekretar se posebno interesirao za napredak zemalja zapadnog Balkana na putu ka EU.

Radmanović je istakao da je BiH u tom smislu postigla više od pojedinih zemalja u regiji, ali da smatra da bi bilo dobro što prije sve zemlje zapadnog Balkana integrirati u EU.

Naglasio je da članstvo u EU ne znači samo ekonomsku stabilnost, već i projekt mira, veoma važan za regiju.

Jedna od tema sastanka bilo je i pitanje Bliskog istoka, s posebnim osvrtom na aktuelno stanje u Siriji.

Generalni sekretar UN-a rekao je da UN ulaže maksimalne napore da se trenutno stanje u Siriji riješi mirnim putem.

Radmanović je pozdravio ove napore i iznio stav da je stanje u Siriji važan faktor stabilnosti na Bliskom istoku te da je najbolji način rješenja krize mirnim putem, pregovorima, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: