New York
0

Radmanović razgovarao s Ban Ki-moonom o situaciji u regiji

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao se 17. maja u New Yorku s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonom.

Ban Ki-moon zahvalio je na početku razgovora Nebojši Radmanoviću za njegovo učešću na tematskoj debati "Stanje svjetske ekonomije i finansija u 2012."

Naglasio je da Ujedinjene nacije čine sve da se prevaziđe aktuelna svjetska kriza i ispune Milenijski razvojni ciljevi Ujedinjenih nacija.

Sagovornici su se saglasili da je ova debata veoma važna za cijeli svijet i da predstavlja samo jedan dio pokušaja da se riješi globalna kriza.

Osim toga, konstatovali su da najveći teret aktivnosti u vezi s izlaskom iz krize treba da ponesu velike i razvijene zemlje koje su i stvorile krizu, ali da ne treba zanemariti poziciju malih i nerazvijenih zemalja.

Radmanović je izrazio spremnost BiH da napravi korake naprijed.

Tema razgovora bila je i aktuelna situacija u BiH. Generalni sekretar izrazio je zadovoljstvo formiranjem Vijeća ministara BiH i nadu da će BiH ispuniti sve uvjete potrebne za punopravno članstvo u EU.

Radmanović je informirao Ban Ki-moona o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH te ponovio svoj odranije poznati stav da postojanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH predstavlja najozbiljniju prepreku BiH na njenom putu ka EU.

Važna tema sastanka bila je i situacija u regiji.

Generalni sekretar se posebno interesirao za napredak zemalja zapadnog Balkana na putu ka EU.

Radmanović je istakao da je BiH u tom smislu postigla više od pojedinih zemalja u regiji, ali da smatra da bi bilo dobro što prije sve zemlje zapadnog Balkana integrirati u EU.

Naglasio je da članstvo u EU ne znači samo ekonomsku stabilnost, već i projekt mira, veoma važan za regiju.

Jedna od tema sastanka bilo je i pitanje Bliskog istoka, s posebnim osvrtom na aktuelno stanje u Siriji.

Generalni sekretar UN-a rekao je da UN ulaže maksimalne napore da se trenutno stanje u Siriji riješi mirnim putem.

Radmanović je pozdravio ove napore i iznio stav da je stanje u Siriji važan faktor stabilnosti na Bliskom istoku te da je najbolji način rješenja krize mirnim putem, pregovorima, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.