BiH
0

Radmanović primio delegaciju UNDP-a

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas Kristin Meknab, rezidentnu predstavnicu UNDP-a u BiH i rezidentnu koordinatoricu UN-a i Stefana Priznera, zamjenika rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici UNDP su upoznali predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o svojim aktivnostima na postratnom oporavku u našoj zemlji, kao i sa programima pomoći i ekonomskog razvoja koji se realizuju na pojedinim područjima u saradnji sa lokalnim zajednicama i entitetskim vlastima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Programi ove velike multilaterlne organizacije u BiH se odnose na uključivanje ljudi i resursa u cilju bržeg razvoja zemlje, uklanjanje mina, lakog naoružanja i municije, reformu javne uprave i kontrolisanje klimatskih promjena, odnosno zaštitu životne sredine i okoline.

Delegacija UNDP-a je upoznala Radmanovića o toku tehničkih priprema neophodnih za realizaciju složenog i veoma značajnog projekta, koje se obavljaju u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku i državnom agencijom za obavljanje popisa stanovništva u BiH, za šta je neophodno donijeti političku odluku.

U razgovoru je posebno naglašen značaj programa "Strateško planiranje i razvijanje" čiji je nacrt dostavljen Savjetu ministara na usvajanje, a za koji su donatori već obezbijedili četiri miliona dolara.

Radmanović je podržao planove UNDP-a koji će dati prioritet slabije razvijenim područjima. Takođe je naglasio neophodnost organizacije popisa stanovništva, kao osnovne pretpostavke ekonomskog razvoja zemlje.

Sagovornici su bili saglasni u ocjeni da reforma državne uprave u FBiH znatno zaostaje u odnosu na Republiku Srpsku, a poznato je da je reforma uprave jedan od uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na kraju sastanka, rezidentna predstavnica UNDP-a Meknab je apelovala da Bosna i Hercegovina, kao članica Ujedinjenih nacija potpiše Protokol iz Kyota, čime bi se stvorili uslovi za povlačenje sredstava iz fondova za kontrolisanje klimatskih promjena.