{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović primio delegaciju UNDP-a

F
8.5.2007. u 19:07
0
0
Radmanović primio delegaciju UNDP-a
0
Radmanović primio delegaciju UNDP-a
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas Kristin Meknab, rezidentnu predstavnicu UNDP-a u BiH i rezidentnu koordinatoricu UN-a i Stefana Priznera, zamjenika rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini.
Predstavnici UNDP su upoznali predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o svojim aktivnostima na postratnom oporavku u našoj zemlji, kao i sa programima pomoći i ekonomskog razvoja koji se realizuju na pojedinim područjima u saradnji sa lokalnim zajednicama i entitetskim vlastima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Programi ove velike multilaterlne organizacije u BiH se odnose na uključivanje ljudi i resursa u cilju bržeg razvoja zemlje, uklanjanje mina, lakog naoružanja i municije, reformu javne uprave i kontrolisanje klimatskih promjena, odnosno zaštitu životne sredine i okoline.

Delegacija UNDP-a je upoznala Radmanovića o toku tehničkih priprema neophodnih za realizaciju složenog i veoma značajnog projekta, koje se obavljaju u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku i državnom agencijom za obavljanje popisa stanovništva u BiH, za šta je neophodno donijeti političku odluku.

U razgovoru je posebno naglašen značaj programa "Strateško planiranje i razvijanje" čiji je nacrt dostavljen Savjetu ministara na usvajanje, a za koji su donatori već obezbijedili četiri miliona dolara.

Radmanović je podržao planove UNDP-a koji će dati prioritet slabije razvijenim područjima. Takođe je naglasio neophodnost organizacije popisa stanovništva, kao osnovne pretpostavke ekonomskog razvoja zemlje.

Sagovornici su bili saglasni u ocjeni da reforma državne uprave u FBiH znatno zaostaje u odnosu na Republiku Srpsku, a poznato je da je reforma uprave jedan od uslova za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na kraju sastanka, rezidentna predstavnica UNDP-a Meknab je apelovala da Bosna i Hercegovina, kao članica Ujedinjenih nacija potpiše Protokol iz Kyota, čime bi se stvorili uslovi za povlačenje sredstava iz fondova za kontrolisanje klimatskih promjena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: