BiH
0

Radmanović primio delegaciju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas delegaciju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u kojoj pored domaćih poslanika kulture, rade i strani eksperti iz Kraljevine Švedske, Republike Turske i drugih zemalja.

Poslije detaljnog upoznavanja predsjedavajućeg o trenutnom stanju i budućim planovima u ovoj oblasti, razgovarano je o realizaciji brojnih projekata na obnovi spomeničkog blaga.

Posebno je naglašen značaj uspješne izrade nominacijskog fajla i menadžment plana, na osnovu kojih je nedavno Most "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu uvršten na Listu svjetske kulturno-historijske baštine UNESCO-a .

Članovi Komisije Radmanoviću su zahvalili na ličnom angažiranju i istaknuli da, bez podrške Predsjedništva BiH, ne bi bilo moguće realizirati brojne projekte i zadatke.

Također je rečeno da Komisija intenzivno radi na pripremama za nominiranje kompleksa historijske jezgre Jajca, koji u svom sastavu ima 17 objekata.

Istaknuta je i potreba donošenja zakona i utvrđivanja budžeta za upravljanje spomenicima svjetske baštine prema Konvenciji o svjetskoj baštini, čime bi se stekle osnovne pretpostavke da naslijeđe bude razvojni resurs u BiH.

Radmanović je na kraju susreta ponovno zahvalio za nesebično zalaganje svih članova Komisije, posebno stranih eksperata te izrazio uvjerenje da će Švedska i Turska, kao i druge zemlje i dalje pružati pomoć i podršku u procesu realizacije projekata zaštite cjelokupnog kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

U tom smislu, Predsjedništvo BiH će i dalje podržavati plan rada i programsku orijentaciju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.