{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović primio delegaciju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

F
6.7.2007. u 15:00
0
0
Radmanović primio delegaciju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH
0
Radmanović primio delegaciju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas delegaciju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u kojoj pored domaćih poslanika kulture, rade i strani eksperti iz Kraljevine Švedske, Republike Turske i drugih zemalja.
Poslije detaljnog upoznavanja predsjedavajućeg o trenutnom stanju i budućim planovima u ovoj oblasti, razgovarano je o realizaciji brojnih projekata na obnovi spomeničkog blaga.

Posebno je naglašen značaj uspješne izrade nominacijskog fajla i menadžment plana, na osnovu kojih je nedavno Most "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu uvršten na Listu svjetske kulturno-historijske baštine UNESCO-a .

Članovi Komisije Radmanoviću su zahvalili na ličnom angažiranju i istaknuli da, bez podrške Predsjedništva BiH, ne bi bilo moguće realizirati brojne projekte i zadatke.

Također je rečeno da Komisija intenzivno radi na pripremama za nominiranje kompleksa historijske jezgre Jajca, koji u svom sastavu ima 17 objekata.

Istaknuta je i potreba donošenja zakona i utvrđivanja budžeta za upravljanje spomenicima svjetske baštine prema Konvenciji o svjetskoj baštini, čime bi se stekle osnovne pretpostavke da naslijeđe bude razvojni resurs u BiH.

Radmanović je na kraju susreta ponovno zahvalio za nesebično zalaganje svih članova Komisije, posebno stranih eksperata te izrazio uvjerenje da će Švedska i Turska, kao i druge zemlje i dalje pružati pomoć i podršku u procesu realizacije projekata zaštite cjelokupnog kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

U tom smislu, Predsjedništvo BiH će i dalje podržavati plan rada i programsku orijentaciju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: