Sarajevo
0

Radmanović primio delegaciju Evropskog pokreta

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas u Sarajevu delegaciju Evropskog pokreta BiH, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg.

Delegacija Evropskog pokreta BiH informirala je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o radu ove značajne nevladine organizacije i planiranim aktivnostima u budućnosti.

Evropski pokret u svim zemljama svijeta uživa reputaciju ugledne i otvorene organizacije koja promoviše ideju i duh evropskog ujedinjenja, razvijajući i osnažujući proces evropskih integracija u svim evropskim zemljama, na način najprimjereniji njihovim specifičnostima i lokalnim potrebama.

Evropski pokret u BiH osnovan je 2006. godine, a od 2008. godine djeluje kao jedinstvena organizacija u BiH.

Generalni sekretar Evropskog pokreta Predrag Praštalo informirao je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o tekućim aktivnostima pokreta, od kojih su najvažnije Mapa puta, projekt za ukidanje viza za građane BiH, koji se odvija u saradnji s tzv. Višegradskom grupom zemalja, edukativni projekat "Mladi i EU" u Istočnom Sarajevu, "Bogatstvo različitosti" - projekat koji se realizuje u saradnji s opštinama BiH, televizijska emisija o EU i nedavno oformljena grupa na Face Booku, za ukidanje viza.

Delegacija Evropskog pokreta BiH zatražila je od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da bude pokrovitelj Regionalne konferencije "2009. - Evropska godina Balkana", koja će se održati 10. marta u Sarajevu, zatim Konferencije u Višegradu o povezivanju gradova BiH u evropski lobi, te, na kraju, aktivnosti na obilježavanju 9. maja, Dana Evrope, u okviru koje je planirano više manifestacija širom BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je prihvatio pokroviteljstvo ovih manifestacija Evropskog pokreta BiH i obećao političku podršku programskim aktivnostima Evropskog pokreta BiH.

On je pohvalio angažman Evropskog pokreta BiH na ukidanju viza za bh. građane, jer je to nepodnošljiva i diskriminirajuća situacija za građane.

Predsjedavajući Radmanović je obećao da će se založiti kod drugih državnih organa da se Evropskom pokretu dodijele odgovarajuća materijalna sredstva za njegov rad, jer će se ta sredstva višestruko vratiti BiH putem pomoći EU u procesu evropskih integracija, na čemu najviše radi ovaj pokret.

Delegacija Evropskog pokreta BiH uručila je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Izjavu s ocjenama o trenutnom stanju procesa evropskih integracija BiH i prijedlozima za njegovo ubrzanje.