BiH
0

Radmanović primio ambasadora Velike Britanije u BiH

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Velike Britanije u BiH Michaela Tathama.

Radmanović je Tathamu izrazio dobrodošlicu u BiH te mu poželio uspješan rad.

Tatham je izrazio očekivanje da će Ambasada Velike Britanije i organi BiH sarađivati na mnogim pitanjima od obostranog interesa.

Radmanović je iznio stav da je Velika Britanija značajna i uticajna zemlja u svijetu i međunarodnim odnosima, te je njen stav važan i za BiH.

Tatham je naglasio da pred domaćim vlastima u BiH u narednom periodu stoje brojni izazovi. Dvije zemlje rade u zajedničkom širem političkom kontekstu, ali su ciljevi isti, a to je sigurna i prosperitetna BiH koja napreduje prema evroatlantskim strukturama, kazao je.

On je podcrtao da se BiH nalazi visoko na listi prioriteta spoljne politike Velike Britanije. Priroda njenog angažmana mijenjala se posljednjih godina kako je BiH napredovala u razvoju, ali je uvijek bila prisutna.

Radmanović je ponovio raniji stav da bi bilo dobro kada bi preostale zemlje zapadnog Balkana istovremeno dobile status kandidata za članstvo u EU, jer bi to mnogo značilo za stabilnost regiona i opći osjećaj građana tih zemalja da im je otvorena evropska perspektiva.

On je ustvrdio da će biti teško izvršiti promjene Ustava BiH, jer je politička situacija u zemlji nakon lokalnih izbora zaoštrenija nego u vrijeme predlaganja aprilskog paketa.

Ipak je izrazio optimizam da je moguće promijeniti neke zakone i usvojiti nove, posebno one koji predstavljaju dio obaveza zemlje u procesu pristupanja EU, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.