Sarajevo
0

Radmanović primio akreditive ambasadorice Nigerije

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas u Sarajevu akreditivna pisma novoimenovane ambasadorice Savezne Republike Nigerije za BiH Adeol Adebisi Obileye.

Radmanović je rekao da je današnjom predajom akreditiva učinjen korak naprijed u saradnji dvije zemlje, koju u budućnosti treba unaprijediti, posebno u ekonomskom segmentu.

On je istakao da Bosna i Hercegovina i Nigerija, iako različite po veličini, imaju dosta sličnosti, po multietničnosti i multikulturalnosti ali i po onome što su obje zemlje prošle.

Radmanović je kazao da te sličnosti mogu pomoći da se dođe do boljih rješenja za budućnost.

On je istakao da je cilj Bosne i Hercegovine ulazak u Evropsku uniju, te da se čine napori da se ispune svi uslovi na tom putu, kako bi što prije postali članica Evropske unije, jer je to važno za budućnost i napredak zemlje i njenih građana.

Ambasadorica Obiley je iskazala zadovoljstvo dolaskom u našu zemlju, te kazala da će, za dobrobit obje zemlje, raditi na unapređenju, kako političkih, tako i ekonomskih odnosa između BiH i Nigerije.

Ona je naglasila da Nigerija ima dosta toga za ponuditi, a kao važne resurse izdvojila je energiju, naftu, gas, minerale, turističke i poljoprivredne potencijale. Iskazala je spremnost da se uspostavi saradnja između privrednih komora BiH i Nigerije, a kako je naglasila, vanjska politika Nigerije je opredijeljena ka ekonomskoj diplomatiji i stvaranju okruženja za ulaganja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću bh. predsjedništva.