BiH
0

Radmanović: Presuda će izazvati niz razočarenja i pojačati tenzije

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra kako će danas objavljena presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu u slučaju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore pojačati tenzije i izazvati niz razočarenja u BiH.

-Nadam se da ćemo smireno biti u prilici da pročitamo presudu u cjelini i da ćemo nakon toga moći graditi sretniju budućnost, prevazilazeći ono što je bilo na jedan smiren način, izjavio je predsjedavajući Radmanović, netom nakon izricanja presude.

Njegova je ocjena da se povjerenje unutar BiH, ali i u regionu ne može graditi tužbama i presudama, ističući kako bi bilo mnogo bolje da je proteklo vrijeme bilo potrošeno na izgradnju povjerenja.

Upitan da li će presuda izazvati određene tenzije u BiH, Radmanović je ustvrdio kako je sada nužno naći rješenje koje će značiti mirnu BiH na putu ka EU.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva nije mogao kazati da li će presuda poremetiti odnose BiH sa Srbijom, ali je izrazio nadu da će BiH istrajati na dobrosusjedskim odnosima kako su se jasno opredijelila sva troji člana Predsjedništva BiH.

Međunarodni sud pravde u Hagu danas je izrekao presudu u predmetu tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore, čime je nakon 14 godina okončan najkompleksniji predmet u historiji međunarodnog prava.