BiH
0

Radmanović posjetio Arhiv BiH: Teško je sada osuđivati one koje nisu osigurali kvalitetniji prostor

Anadolija
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović obišao je danas prostorije Arhiva BiH u kojima je pričinjena značajna materijalna šteta tokom nereda na demonstracijama održanim prošlog petka u Sarajevu.

 U Radmanovićevoj pratnji bio je direktor Arhiva BiH Šaban Zahirović. Prostorije Arhiva BiH nalaze se u okviru zgrade Predsjedništva BiH, koja je zapaljena tokom nereda na protestima.

Nakon obilaska Arhiva, Radmanović je kazao da je u nesreći koja je posljednjih dana zadesila BiH najveća šteta pričinjena svim građanima BiH.

“Do sada nije poznato da se to desilo nekom arhivu u svim nesrećama koje su obuhvatale ovaj prostor. Treba reći da ni u posljednjem ratu, a ni u dva svjetska rata, arhivska građa koja se ovdje nalazila i kad nije bio arhiv, nije oštećena kao što se to sada desilo”, kazao je Radmanović.

On se ovom prilikom zahvalio i UNESCO-u, koji sprema pomoć kako bi se sačuvalo ono što je moguće sačuvati u Arhivu.

“Nemjerljivo je ono što je nestalo. Ne može niko procijeniti kolika je šteta to što su nestali spisi Zemaljske vlade, Zajedničkog ministarstva finansija, za koje smo se i u prošlom sistemu borili da ostanu ovdje. Mnogi su tražili da odnesu ono što je vezano za Drinsku banovinu, za Dom za ljudska prava i niz drugih vrijednih stvari koje su ovdje nestale”, pojasnio je Radmanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome kako se moglo desiti da se tako vrijedni dokumenti čuvaju u podrumu zgrade Predsjedništva BiH, Radmanović je kazao da se teško mogu sada, u ovoj teškoj situaciji, osuđivati oni koji nisu obezbijedili kvalitetniji prostor.

“Siguran sam da veliki broj građana Sarajeva, a među njima i jedan broj političara, nije znao da se ovdje nalazi Arhiv BiH, a pogotovo nije znao kakva vrijedna građa ovdje ima. Nažalost, sada znaju”, kazao je on.

Radmanović je dodao da je ono što je nestalo najvrednije što postoji u arhivskoj građi, ne samo u BiH nego možda i u regionu.

“O odgovornima će se tek razgovarati. Nije se još počelo ozbiljno razmišljati ko je odgovoran za to. Ne za demonstracije ljudi koji teško žive, nego za one koji su ovo rušilački uradili”, pojasnio je Radmanović dodavši kako odgovorni "moraju doći pred svjetlo javnosti".

Govoreći o demonstracijama, Radmanović je ponovio kako se demonstracije održavaju samo u dijelu Federacije BiH u kojem su kantoni sa bošnjačkom većinom, te napomenuo kako demonstracija u Republici Srpskoj nema.

  • U toku utvrđivanje stvarne štete -

U požaru koji je zahvatio prostorije Arhiva BiH, prema riječima direktora Zahirovića, najviše stradale Zbirka poklona i otkupa i Zbirka personalnih dosijea iz austrougarskog perioda. 

“Zatim, stradali su dokumenti Zajedničkog ministarstva finansija i fond Zemaljaske vlade i Drinska banovina. To su fondovi koji su gotovo u cjelosti stradali. Totalna šteta je na novijem fondu, a to je fond Doma za ljudska prava gdje je potpuno izgorjelo 15.000 dosjea”, pojasnio je Zahirović.

Prema njegovim riječima, postupak utvrđivanja stvarne štete je u toku.

Kako je kazao, za pomoć Arhivu BiH se masovno javljaju svi arhivi u BiH, ali i Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).