{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović: Odluka Predsjedništva BiH destruktivna i šteti regionalnoj saradnji

F
23.4.2007. u 13:43
0
0
Radmanović: Odluka Predsjedništva BiH destruktivna i šteti regionalnoj saradnji
0
Radmanović: Odluka Predsjedništva BiH destruktivna i šteti regionalnoj saradnji
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas u Banjoj Luci da je Odluka Predsjedništva BiH o upućivanju zahtjeva Republici Srbiji da ispoštuje obaveze prema BiH po Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, destruktivna po interese BiH, ne doprinosi dobrim bilateralnim odnosima i regionalnoj saradnji, što je jedan od uvjeta za pristupanje Evropskoj uniji.
U obraćanju Narodnoj skupštini RS-a koja danas treba da zauzme stav o vetu koji je stavio na ovu odluku,
Radmanović je kazao da se Odluka Predsjedništva BiH donijeta preglasavanjem 11. aprila odnosi na vanjsku politiku BiH, a da se radi o potpuno nepotrebnoj odluci koja šteti, a ne koristi interesima BiH.

"Predsjedništvo BiH se ne može tako ponašati i donositi odluke koje štete BiH i samim tim i njenim entitetima", kazao je Radmanović i dodao da kada se čita Odluka vidi se da je ton kojim je pisana "ultimativan i neprimjeren diplomatskoj komunikaciji između dvije suverene susjedne i prijateljske zemlje".

Ocijenio je i da Odluka Predsjedništva BiH izlazi iz njegovog okvira nadležnosti i da ono nije nadležno za tumačenje presude Međunarodnog suda prave u Haagu.

"Protivna je i Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama RS-a i Srbije i ne smije se dozvoliti da ona ruši taj sporazum", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On tvrdi da cilj osporavanja ove odluke nije bilo negiranje potrebe saradnje s Haškim tribunalom i potrebe hapšenja optuženih za ratne zločine.

"Predsjedništvo BiH nema potrebe da nikog podsjeća na to jer svi su jasno rekli da su za privođenje pravdi svih optuženih za ratne zločine", dodao je Radmanović

Ustvrdio je i da je lično imao mnogo napada i nerazumijevanja predstavnika međunarodne zajednice o tom pitanju i da su oni zaboravili na stav Skupštine RS-a i svih njenih organa, kao i Srbije da se moraju uhapsiti svi optuženi.

On je kazao da je destruktivan i sam način na koji se došlo do ove odluke, a da sve što se dešavalo zadire u suštinu BiH u cjelini i prema tome destruktivna je i po entitete, RS.

"U BiH postoji veliki broj poličara koji misle da se vladavina prava obezbjeđuje tako da se ne poštuje Ustav i zakon, ali mislim da oni koji ne poštuju Ustav BiH moraju odgovarati, a ne dobijati aplauze za ono što se dešava u BiH", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i dodao da mu se čini i da se jedan broj međunarodnih predstavnika u svemu tome ne snalazi.

Naglasio je i da je Ustav jasno rekao da je konsenzus suština BiH i da je on potrebni minimum dogovora kako bi BiH mogla da funkcionira, jer bez konsenzusa nema BiH i zbog toga je sve ovo štetno za državu".

Podsjetio je i da je Ustav BiH predvidio konsenzus, ali da neki u BiH nemaju vremana, nemaju živaca i pokušavaju na sve načine da nametnu svoju volju, a da tako BiH ne može da opstane.

Na kraju je zaključio da misli da njegovo glasanje protiv Odluke Predsjedništva BiH štiti Ustav BiH i Ustav RS-a, štiti građane RS-a i BiH, te štiti principe vanjske politike, specijalne i paralelne veze RS-a i Srbije, te doprinosi regionalnoj saradnji i time putu BiH ka EU.

Nakon Radmanovićevog obraćanja uslijedila je poslanička rasprava o ovoj tački u kojoj su poslanici iz reda Srba podržali u svojim istupima potez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: