BiH
0

Radmanović: Nije prvi put da se predsjednik zemlje-garanta Dejtonskog sporazuma petlja u unutrašnje stvari BiH

FENA
Nije prvi put da se predsjednik zemlje koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma "petlja" u unutrašnje stvari BiH. I prije godinu dana uputio sam poziv svim liderima iz okruženja da povedu računa o evropskoj budućnosti regiona zapadnog Balkana s porukom da nam ne trebaju oni govoriti kako da se ponašamo i živimo u BiH, kazao je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović komentirajući nedavne izjave predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.

Radmanović je istakao da je posebno važno i osjetljivo pitanje negiranje Dejtonskog sporazuma.

"A gospodin Mesić je to više puta uradio", kazao je Radmanović.

Dodao je da će uskoro biti realizirana posjeta premijera Republike Hrvatske Ive Sanadera Banjoj Luci te da se napadi iz Zagreba na Republiku Srpsku mogu posmatrati i u tom kontekstu.

"Smatram štetnim sve ono što nije dobro za dobrosusjedske odnose na Balkanu. Uostalom, dobrosusjedski odnosi su uslov za naš put ka Evropskoj uniji", kazao je Radmanović.

Pozvao je predstavnike susjednih zemalja da se uzdrže od davanja ličnih ocjena događaja iz prošlosti "posebno onih za koje se zna da će izazvati konflikte".

Komentirajući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića koju je dao u intervjuu za "Nezavisne novine", a u kojoj navodi da neće posjetiti Republiku Srbiju sve dok se ne uhapse optuženi za ratne zločine, Radmanović je istakao da "nije prvi put da Silajdžić daje takve izjave".

"Dobrosusjedska saradnja je neophodna svima u BiH. Dobrosusjedska saradnja je dio Platforme o spoljnoj politici BiH. Onaj koji to negira ne poštuje akte Predsjedništva BiH. Ne možemo uspostaviti dobre odnose s Evropom ukoliko ih nemamo sa susjedima", istakao je Radmanović.

Tačno je, rekao je, da Srbija ima obavezu da Haagu isporuči ratne zločince ukoliko se nalaze na njenoj teritoriji, ali je podsjetio da je "BiH imala saradnju s Republikom Hrvatskom i kada Hrvatska nije isporučila one koji su bili optuženi za ratne zločine".

"Podsjećam vas da smo u proteklom periodu održali 11 međudržavnih vijeća. Hrvatska je imala obavezu da isporuči one, a to će se vidjeti tokom procesa koji se sada vodi pred Tribunalom u Hagu, koji su predvodili akcije u kojima su regularni pripadnici Hrvatske vojske ulazili u BiH", kazao je Radmanović.