BiH
0

Radmanović: Ni Silajdžić ni Dodik ne mogu razgovarati o promjeni imena RS-a

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas u Banjoj Luci da ni Haris Silajdžić ni Milorad Dodik niti neko drugi nema pravo da u Vašingtonu s predstavnicima američke administracije razgovara o promjeni imena Republike Srpske.

Radmanović je izjavio da bi visoki predstavnik u BiH trebalo da reagira na sve antidejtonske izjave koje se mogu čuti u posljednje vrijeme. Radmanović je na pres-konferenciji kazao da je Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH u okviru njega, a koji se ne mogu mijenjati bilateralnim razgovorima bilo gdje i između bilo koga, jasno reguliran naziv BiH, naziv njenih entiteta i prema tome i RS-a.

Istaknuo je da eventualne promjene Ustava BiH mogu da se dešavaju u državnom parlamentu u predviđenoj proceduri te da nema i ne može biti razgovora o promjeni imena RS-a.

"Oni koji to pokušavaju, djeluju antidejtonski", kazao je Radmanović.

Naglasio je i da je za "male sitnice" koje su bile protumačene kao antidejtonsko djelovanje Ured visokog predstavnika smjenjivao političare, njihove saradnike i zabranjivan im je rad, a za krupne zahtjeve za promjenu Daytonskog mirovnog sporazuma koje su antidejtonsko djelovanje ništa se ne dešava.

U tom smislu, Radmanović je napomenuo da su razgovori o Republici BiH koja je preddejtonska i nije priča ravnopravnih konstitutivnih naroda BiH antidejtonski.

"Jednostrani politički zahtjevi za promjenu teritorijalne strukture BiH su antidejtonski i visoki predstavnik bi morao da reagira na takve stvari", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i dodao da je u demokratiji legitimno pravo da se predlažu određeni stavovi, ali ne i kada to dolazi od zvaničnih političara koji su dužni da se približavaju Daytonu, te podsjeća visokog predstavnika da mora tada reagirati.

On je naglasio da tokom njegove i posjete člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Njujorku nije bilo razgovora s predstavnicima američke administracije jer je to bila zvanična državna posjeta UN-u, a da u Vašingotnu Silajdžić i Dodik imaju razgove kao stranački lideri, ali ne zna da li je bilo pritisaka od admeričke administracije da se usvoje određeni stavovi.