{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović: Ni Silajdžić ni Dodik ne mogu razgovarati o promjeni imena RS-a

F
24.5.2007. u 13:31
0
0
Radmanović: Ni Silajdžić ni Dodik ne mogu razgovarati o promjeni imena RS-a
0
Radmanović: Ni Silajdžić ni Dodik ne mogu razgovarati o promjeni imena RS-a
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas u Banjoj Luci da ni Haris Silajdžić ni Milorad Dodik niti neko drugi nema pravo da u Vašingtonu s predstavnicima američke administracije razgovara o promjeni imena Republike Srpske.
Radmanović je izjavio da bi visoki predstavnik u BiH trebalo da reagira na sve antidejtonske izjave koje se mogu čuti u posljednje vrijeme. Radmanović je na pres-konferenciji kazao da je Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH u okviru njega, a koji se ne mogu mijenjati bilateralnim razgovorima bilo gdje i između bilo koga, jasno reguliran naziv BiH, naziv njenih entiteta i prema tome i RS-a.

Istaknuo je da eventualne promjene Ustava BiH mogu da se dešavaju u državnom parlamentu u predviđenoj proceduri te da nema i ne može biti razgovora o promjeni imena RS-a.

"Oni koji to pokušavaju, djeluju antidejtonski", kazao je Radmanović.

Naglasio je i da je za "male sitnice" koje su bile protumačene kao antidejtonsko djelovanje Ured visokog predstavnika smjenjivao političare, njihove saradnike i zabranjivan im je rad, a za krupne zahtjeve za promjenu Daytonskog mirovnog sporazuma koje su antidejtonsko djelovanje ništa se ne dešava.

U tom smislu, Radmanović je napomenuo da su razgovori o Republici BiH koja je preddejtonska i nije priča ravnopravnih konstitutivnih naroda BiH antidejtonski.

"Jednostrani politički zahtjevi za promjenu teritorijalne strukture BiH su antidejtonski i visoki predstavnik bi morao da reagira na takve stvari", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i dodao da je u demokratiji legitimno pravo da se predlažu određeni stavovi, ali ne i kada to dolazi od zvaničnih političara koji su dužni da se približavaju Daytonu, te podsjeća visokog predstavnika da mora tada reagirati.

On je naglasio da tokom njegove i posjete člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Njujorku nije bilo razgovora s predstavnicima američke administracije jer je to bila zvanična državna posjeta UN-u, a da u Vašingotnu Silajdžić i Dodik imaju razgove kao stranački lideri, ali ne zna da li je bilo pritisaka od admeričke administracije da se usvoje određeni stavovi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: