{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radmanović: Neprihvatljivi stavovi Rezolucije Evropskog parlamenta

S
8.6.2015. u 18:48
2
26
Radmanović: Neprihvatljivi stavovi Rezolucije Evropskog parlamenta
2
Radmanović: Neprihvatljivi stavovi Rezolucije Evropskog parlamenta
Nebojša Radmanović
Član Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je danas da Rezolucija Evropskog parlamenta o napretku BiH za prošlu godinu, usvojena 30. aprila, sadrži neprihvatljive stavove, ocjene koje su loše, ne stoje i predstavljaju proizvod netačnih podataka, zbog čega bi o tom dokument trebalo da raspravljaju oba doma Parlamenta BiH.
Prema njegovim riječima, Rezolucija, o kojoj je danas raspravljala Komisija, napisana je sa pozicije sile i neko mora reći Evropljanima da je neprimjeren ovakav rad.

On je u diskusiji o ovoj tački dnevnog reda istakao da se u Rezoluciji, van svake pameti, upućuju kritike predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović i napada SNSD, a nema ni riječi o antidejstonskom djelovanju OHR-a i SDA, što nije logično.

Radmanović je pojasnio u izjavi za Srnu da se od 30-tak tačaka Rezolucije u 10 govori o Republici Srpskoj sa potpuno pogrešnim podacima, dok cio dokument kao da ne poznaje entitet - Federacija BiH.

"Komisija nema snagu da njeni stavovi odjeknu u Evropskom parlamentu, ali Parlament BiH, odnosno oba njegova doma, imaju i zato treba o tome da raspravljaju. Ova komisija ne može to da izgura i zato sam se zalagao da to odmah ide u parlament, ali je to izbjegnuto iz formalnih razloga", rekao je Radmanović.

Predsjedavajući Komisije Nikola Lovrinović predložio je na početku rasprave o ovoj tački dnevnog reda da kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH bude predloženo da na dnevni red svojih sjednica uvrste raspravu o ovoj rezoluciji, ali je na konstatacije da u Parlament BiH nije stigao zvanični dokument odlučeno da Komisija o ovom pitanju raspravlja nakon što zvanično dobije tekst.

Radmanović smatra da je Rezolucija Evropskog parlamenta uticala i na zajedničku izjavu sa interparlamentarnog sastanka delegacije zajedničke komisije sa Delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i samoproglašenim Kosovom koja je održana 20. i 21. maja u Strazburu.

Prema njegovim riječima, u izjavi su se našli stavovi koji nisu proizvod onoga što je dogovoreno na sjednici Komisije.

"Nije ispoštovano ono što je dogovoreno prije toga, što priznaju i sami predstavnici Komisije. Više je spornih tačaka u toj izjavi, a jedan od njih je i tradicionalna trgovina sa Hrvatskom protiv koje su svi u BiH i koja je neprihvatljiva", naglasio je Radmanović.

On ukazuje da se u izjavi amandmanski došlo do tačke o kojoj Komisija uopšte nije raspravljala, koja je katastrofalna, a to je da se i mimo Rezolucije Evropskog parlamenta, koja osim nekih propusta i grešaka kaže da se u Zvorniku desio teroristički napad, kaže da je to bio "nasilni napad" i Zvornik pominje kao "istočnobosanski grad", kao da se zemlja ne zove BiH i kao da ne postoji Republika Srpska.

"Mislim da će tu biti još dosta potrebe za raspravom da bi nekoj gospodi u Evropskom parlamentu pokazali da se tako ne može raditi", poručio je Radmnavoić.

Nedoumicu je izazvala i činjenica da li je izjava stav predsjedavajućih dvije delegacije Nikole Lovrinovića i Tonina Picule ili obje komisije.

Iako u izjavi piše da su obje delegacije saglasne sa njenim tekstom, članovi delegacije Aleksandra Pandurević iz SDS-a, Saša Magazinović iz SDP-a i Fehim Škaljić iz Saveza za bolju budućnost to negiraju.

Komisija je usvojila izvještaj uz stav da potpisanu izjavu tumači kao izjavu predsjedavajućih komisija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: