Cetinje, 3. i 4. juni
0

Radmanović na samitu predsjednika država JI Evrope

FENA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović predvodit će bh. delegaciju koja će 3. i 4. juna u Cetinju učestvovati u radu samita predsjednika država jugoistočne Evrope pod nazivom "Upravljanje kulturnim različitostima i njihova promocija za turizam".

Radmanović će o ovoj temi govoriti na prvoj plenarnoj sesiji samita.

Cilj skupa je da se ukaže na značaj upravljanja bogatstvom raznolikosti kulturne baštine kroz reafirmiranje njene uloge u savremene tokove kao novog načina njene društveno-ekonomske emancipacije.

Promoviranje značaja vrijednosti kulturne baštine te promišljena politika upravljanja kulturnom baštinom mogu biti strateški potencijal i jedan od glavnih razvojnih resursa za napredak lokalne zajednice, njenih građana, jačanje općeg ekonomskog razvoja kroz turizam, a na principima održivog razvoja.

Samit će biti organiziran pod pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića te u saradnji s UNESCO-om i Vijećem Evrope.

Na margini samita predsjedavajući Radmanović imat će više bilateralnih susreta s predsjednicima drugih zemalja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.