BiH
0

Radmanović na regionalnom ekonomskom forumu u Ohridu

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović će na poziv predsjednika Republike Makedonije Branka Crvenkovskog učestvovati na Petom regionalnom ekonomskom forumu za jugoistočnu Evropu (REF SEE) 20. i 21. novembra u Ohridu, saopćeno je iz Predsjedništva.

Na Forumu će učestvovati i predsjednici zemalja iz regiona Georgi Parvanov, predsjednik Republike Bugarske, Bamir Topi, predsjednik Republike Albanije, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, i Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske.

Radmanović će se obratiti na predsjedničkoj sesiji Foruma, a predviđeno je i održavanje niza bilateralnih susreta, između ostalog s domaćinom Foruma makedonskim predsjednikom Brankom Crvenkovskim, ali i s predsjednicima država iz regije.

Ovogodišnja tema Foruma je "Konkurenti i partneri na putu u Evropsku uniju".

U okviru REF SEE 2008. bit će održane tri odvojene sesije o temama "Uticaj kreditne krize na finansije i ekonomiju zemalja jugoistočne Evrope", "Infrastruktura regiona (građevinska, putna, telekomunikaciona)", te "Energija i energetska tržišta zemalja jugoistočne Evrope".

Pored toga, kao i prethodnih godina, bit će prezentiran Izvještaj o konkurentnosti zemalja i regiona jugoistočne Evrope.

Regionalni ekonomski forum za jugoistočnu Evropu je nevladina inicijativa radi okupljanja poslovnih ljudi, pripadnika akademske zajednice i javnih osoba iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije.