BiH
0

Radmanović na obilježavanju Dana poljske nezavisnosti

FENA
Prvog dana posjete Republici Poljskoj, poslije razgledanja Kraljevskog zamka Wilanow i prisustva svečanom prijemu, kojeg je predsjednik Poljske upriličio za šefove državnih delegacija, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović se susreo u Predsjedničkoj palati s poljskim predsjednikom Lehom Kačinskim, saopćeno je iz Predsjedništva.

Tom prilikom predsjednik Kačinski je istaknuo važnost prisustva državne delegacije BiH na ceremoniji obilježavanja Dana poljske nezavisnosti i posebno se zahvalio predsjedavajućem Radmanoviću na prihvatanju poziva i dolasku na obilježavanje velikog Nacionalnog praznika Republike Poljske, 90. godišnjice nezavisnosti i suvereniteta.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o važnijim, aktuelno-političkim pitanjima i iskazana obostrana spremnost za dalje unapređivanje saradnje i odnosa između dvije prijateljske zemlje, posebno na planu investicija, privrede i kulture.

Radmanović je još jedanput istaknuo značaj da sve zemlje zapadnog Balkana zajedno trebaju dobiti status kandidata u Evropskoj uniji.

U toku razgovora posebno se, uime Predsjedništva BiH i u svoje lično ime, zahvalio Poljskoj na sveobuhvatnoj pomoći i podršci u proteklom periodu, kao i na odustajanju od kandidature za nestalnu članicu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Na kraju razgovora Kačinski je kazao da Poljska može biti dobar medijator prema Evropskoj uniji i dao punu podršku evroatlanskim integracijama BiH.

U toku svečanog prijema predsjedavajući Predsjedništva BiH je imao i bilateralni susret sa Filipom Vujanovićem, predsjednikom Republike Crne Gore.

Razgovarano je o unapređivanju bilateralne saradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa, što je jedan od zahtjeva Evropske unije prema zemljama, koje se nalaze u procesu približavanja EU.