BiH
0

Radmanović lobira za BiH u Grčkoj

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović doputovao je iz Soluna u Atinu, gdje je na aerodromu dočekan na najvišem državnom nivou, čime je otpočeo zvaničnu posjetu Republici Grčkoj.

Za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića priređena je svečana ceremonija dočeka uz visoke državne počasti ispred predsjedničke palate u Atini. Dočekao ga je predsjednik Republike Grčke Karolos Papoulias, a zatim su intonirane himne Bosne i Hercegovine i Republike Grčke te je izvršena smotra počasne garde.

Tokom zvaničnog susreta sa predsjednikom Republike Grčke Karolosom Papouliasom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović se zahvalio na dobrodošlici te iskazao zahvalnost Grčkoj, u ime Predsjedništva BiH i građana BiH, za podršku koju pruža našoj zemlji.On je naglasio da je Bosna i Hercegovina potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te istakao da je za BiH značajna podrška Grčke na njenom daljem putu ka Evropskoj uniji. Predsjedavajući Radmanović je kazao da su ulazak u EU i NATO strateška opredjeljenja BiH i da taj put nema alternativu.Govoreći o bilateralnim odnosima, on je rekao da su politički odnosi između BiH i Grčke na visokom nivou, ali da treba poboljšati ekonomsku saradnju i razmjenu, koja je, kako je naglasio, nepovoljna za BiH.

Predsjedavajući Radmanović je kao posebno važno istakao da je BiH stabilna zemlja za ulaganja. On je kazao da neki grčki biznismeni već imaju pozitivna iskustva sa ulaganjima u našu zemlju ali da investiranje treba intenzivirati i poboljšati ekonomsku saradnju. Tokom susreta bilo je riječi i o trenutnoj situaciji u BiH a predsjedavajući Radmanović je naglasio da se zalaže za rješavanje svih pitanja unutar BiH, jer kazao je, dogovori unutar BiH garantuju stabilnost BiH.

Prema riječima predsjednika Republike Grčke Karolosa Papouliasa,posjeta predsjedavajućeg Radmanovića je od izuzetnog značaja i dat će, kako je rekao, novu dinamiku u odnosima između dvije zemlje. On je naglasio da je strateški cilj Grčke da sve zemlje u regiji budu dio Evropske unije te da će BiH imati podršku Grčke na putu ka Evropi. Predsjednik Papoulisas je istakao da se politika Grčke o tom pitanju neće mijenjati, jer je to, kako je rekao, politika načela odnosno principa a to je da sve zemlje regije trebaju biti dio Evropske unije. On je kazao da smatra ispravnim stav da sve probleme treba rješavati unutar zemlje.

”Poznajemo naše probleme i sami ih možemo rješavati”, rekao je grčki predsjednik.

Predsjednik Papoulias je kazao da su grčki investitori intenzivno prisutni sa ulaganjima na području Balkana i da ima mogućnost da grčki kapital bude uložen i u BiH. Naglasio je da treba inicirati investitore te da se uskoro očekuje održavanje sastanka Zajedničke mješovite komisije i da grčki parlament ratifikuje Sporazum o ekonomskoj saradnji BiH i Grčke.

U izjavi za medije nakon sastanka, predsjednik Republike Grčke je čestitao Bosni i Hercegovini na potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te kazao da je sa predsjedavajućim Radmanovićem razgovarao o, kako je rekao, značaju koji Grčka pridaje evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i o ulasku BiH u EU. Istakao je da je razgovarano i o pitanjima od značaja za region te da je bilo riječi i o rješavanju različitih stavova, poput onog oko imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Predsjednik Papoulias je istakao da Grčka želi da se nađe rješenje oko imena te da i ova zemlja bude dio Evropske unije.

U svom obraćanju medijima, predsjedavajući Radmanović je kao posebno važno istakao stav Grčke da sve zemlje zapadnog Balkana trebaju biti članice Evropske unije i NATO-a. Iskazao je zahvalnost Grčkoj za obnovu objekta Vijeća ministara BiH, te kazao da je sa grčkim predsjednikom razgovarao o poboljšanju saradnje između dvije zemlje, posebno na ekonomskom planu. Predsjedavajući Radmanović je pozvao biznismene iz Grčke da ulažu u Bosnu i Hercegovinu i naglasio da je BiH danas stabilna zemlja sa usvojenim evropskim zakonima koji garantuju sigurnost uloženog kapitala.

Predsjedavajući Radmanović će večeras, prvog dana zvanične posjete Republici Grčkoj, prisustvovati svečanoj večeri koju u njegovu čast priređuje grčki predsjednik Karolos Papoulias.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović će se sutra sastati i sa predsjednikom Parlamenta Republike Grčke Dimitriosom Sioufasom i premijerom Republike Grčke Kostasom Karamanlisom. Programom zvanične posjete predviđeno je da predsjedavajući Radmanović položi vijenac na Grob neznanog vojnika, saopšteno je.