BiH
0

Radmanović: Lajčakovo upozorenje Dodiku je kontraproduktivan potez

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas da nije očekivao od aktulenog visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka da uputi upozorenje premijeru RS-a Miloradu Dodiku, te ocjenjuje da je taj potez pogrešan i kontraproduktivan, posebno ukoliko je u funkciji predstojećih reformi.

"Nisam to očekivao od ovog visokog predstavnika jer mi je izgledao da potpuno razumije BiH i naše odnose", kazao je srpski član Predsjedništva BiH za Radio RS-a.

Lajčakova ocjena da posljednje izjave premijera RS-a dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te nanose štetu stalnim naporima BiH da nastavi sa reforma i integrira u evroatlanske institucije, za Radmanovića je nastavak dosadašnje prakse i smatra da se pojedinim ljudima u BiH, naročito iz RS-a, koji dobre rade, konstatno prijeti smjenama.

Radmanović tvrdi da lično nije primjetio da je Milorad Dodik imao izjave koje su antidejtonske.

"Svaki dan možete čuti ili pročitati izjave jednog broja političara iz Sarajeva koji pozivaju na rušenje sadašnjeg ustavnog sistema, što je čisto antidejtonsko djelovanje i njih niko ne upozorava", kazao je član Predsjedništva BiH.