BiH
0

Radmanović: Kosovska nezavisnost dovodi do nestabilnosti zapadnog Balkana i šire

FENA
Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova dovest će do nestabilnosti na području zapadnog Balkana, ali i cijele Evrope, smatra član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

U slučaju jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti može se očekivati i rezolucija Narodne skupštine RS-a o tome, rekao je Radmanović na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci.

„Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i oni koji to podržavaju uvest će čitav zapadni Balkan i Evropu u dalji proces nestabilnosti sa nesagledivim posljedicama“, naglasio je.

Ponovivši stav da se jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova krše principi UN-a i EU, ocijenio je da će se teško ukupna situacija moći završiti samo Kosovom i Metohijom.

„Principi EU, 'od Mastrihta pa nadalje', kao i njeni standardi bit će upitni ako EU prizna jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije“, pojasnio je Radmanović.

On je podsjetio i da je Predsjedništvo BiH ranije zauzelo stav da se problem Kosova mora riješavati dogovorom Beograda i Prištine uz pomoć međunarodne zajednice, te ocijenio da će kolektivno bh. Predsjedništvo “već prekosutra biti u poziciji da konstatuje da taj teško utvrđeni stav više ne važi”.

“Neko je to jednostrano prekršio i na taj način šalje poruku i BiH i Predsjedništvu i narodnima u BiH da je pitanje Kosova moguće riješavati mimo dogovora”, smatra srpski član Predsjedništva BiH.

Istaknuo je da "nije moguće da Kosovo bude izuzetak, jer je izuzetak moguće napraviti samo politikom sile i moći, a nikako u okviru međunarodnih pravnih normi".

Takva nezavisnost Kosova ne bi bila nezavisnost samo od Srbije, nego i od mnogih evropskih i svjetskih zemalja, jer se, naveo je, u ukupan međunarodni poredak koji se dugo stvara u ovoj civilizaciji ne uklapa takav način proglašenja nezavisnosti.

Govoreći o izjavi predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića da ta država podržava legitimno pravo Albanaca na Kosovu na samopredjeljenje, Radmanović je upitao da li to treba da znači da se od najvišeg vrha Hrvatske uskoro može očekivati da podrži "takvo legitimno pravo Hrvata, Srba u BiH ili možda Mađara u Vojvodini i Slovačkoj".

On je lično pozvao na strpljenje i smirenost kada je riječ o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije, ali i naveo da „jedan presedan vuče sigurno za sobom druge poteze koji jednog dana više nisu presedan".